Stretch-Eze; informatie, tips en oefeningen

Het ziet er uit als een lange paarse doek, hij voelt heerlijk zacht maar wat kun je er mee en vooral; voor wie is deze doek geschikt? Lees hier meer informatie en tips om deze fijne doek te gebruiken.

De Stretch-Eze is een elastische doek gemaakt van lycra en ideaal om heel veel verschillende oefeningen mee te doen die de motorische ontwikkeling én sensorische informatieverwerking van je kind stimuleren.

Door de weerstand van de band ervaar je een soort tegendruk waardoor je meer bewust wordt van je lichaam en een betere coördinatie krijgt. Een zwaardere beweging voel je namelijk beter dan een hele lichte. Handig voor kinderen bij wie het lichaamsbesef nog niet goed ontwikkeld is. Maar ook voor kinderen die onhandig zijn, regelmatig vallen, weinig durven of juist erg druk en beweeglijk zijn. Je kunt in de Stretch-Eze gaan staan, zitten of liggen en je kan je heerlijk uitstrekken en de spanning van het elastiek ervaren.

Voor kinderen die onderprikkeld zijn is het heel fijn om extra prikkels te zoeken en zo hun alertheid en concentratie te verhogen. Hoe weet je of jouw kind onderprikkeld kan zijn op het gebied van evenwicht, houding/beweging? Vaak zijn dit kinderen die beweeglijk zijn, zich graag op de grond laten vallen, eindeloos rondjes draaien en moeite hebben om stil te zitten aan tafel (of eigenlijk het liefste gaan staan). Gebruik de Stretch-Eze dan vóór je kind aan tafel gaat zodat hij extra prikkels heeft gekregen, zich meer bewust is van zijn lichaam en daarna minder snel op zoek hoeft naar prikkels en dus minder beweeglijk is.

Voor kinderen die juist overprikkeld zijn (en daardoor boos of angstig reageren) is het heerlijk om je helemaal in het elastiek te verstoppen en een veilig en vooral geborgen gevoel te creëren door de diepe druk die je op je hele lichaam voelt. Hierdoor gaat je aandacht naar je lichaam i.p.v. naar je hoofd. Ideaal na een lange dag op school, een kinderfeestje of net voor het slapen gaan. Het kan staand of liggend (lekker er in rollen) maar bijv. ook zittend op de grond met de voeten in de lucht. Schommel heen-en-weer als in een bootje voor een rustgevend en vertrouwd gevoel.

Oefentips;

Ga op de grond zitten met het elastiek om je heen en strek de benen uit voor het versterken van je beenspieren. Ga op de band staan en duw je armen opzij om de armspieren te trainen. Herhaal in series van 3x hetzelfde aantal (bijv. 3×8) om de spieren op een goede manier te versterken. Varieer met gebogen of gestrekte armen. Verbeter de balans door in de kruiphouding te oefenen en een been naar achteren uit te strekken. Of ga er in zitten op de grond met de benen in de lucht en buig en strek de benen een paar keer achter elkaar. Goed voor de ontwikkeling van de rompbalans en de kracht van de buik- en beenspieren.

Met zijn tweeën is het nog leuker dan alleen! Door samen met 1 band te oefenen ervaart je kind op een andere manier de weerstand van de band en leert te reageren op de bewegingen van een ander. Oefen kracht zetten en doseren door achter elkaar te lopen en de band steeds onder spanning te houden. De voorste roept de richting (links of rechts) en de achterste moet volgen. Probeer het ook eens terwijl 1 van de twee de ogen dicht heeft en leer te vertrouwen op je eigen lichaam en elkaar! Of ga met de gezichten naar elkaar toe staan en probeer zover mogelijk achter over te hangen en in balans te blijven door de met voeten stevig op de grond te staan. Eerst terwijl je de band vasthoudt en later met je armen wijd.

De Stretch-Eze is te koop bij: https://chewigem.educadora.nl/ en kost 32,95 euro. Is jouw kind nog iets te klein voor een Stretch-Eze? Dan is een  Stretchy pet wellicht een beter idee. Lees er hier meer over.

N.B. Herken je je kind in 1 van deze omschrijvingen en levert dat problemen op in het dagelijks leven? Dan kan het zinvol zijn om een kinderoefentherapeutisch onderzoek te laten doen. Wij helpen je graag! Klik hier voor meer informatie over kinderoefentherapie of hier om je kind aan te melden.

N.B. Deze blogpost is weliswaar gesponsord maar vooral geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf ook interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *