5 slaaptips voor prikkelgevoelige baby’s

Helaas kan je baby dit blog zelf nog niet lezen 😉 anders zou het wel erg makkelijk zijn hè? Lezen is 1 van de dingen die je baby in de toekomst mag gaan leren. Net als bijvoorbeeld leren bewegen, eten én slapen. In dit blog staan 5 tips voor jullie als ouders om je prikkelgevoelige baby te helpen bij het leren slapen.

Gevoelige baby’s kunnen snel overprikkeld raken door teveel speelgoed. Plaats maximaal 4 stuks speelgoed tegelijk in de box. Vermijd speelgoed met drukke en harde geluiden en laat je baby de wereld ontdekken met al zijn zintuigen door te kijken, voelen en horen. Bijvoorbeeld met deze kubus of mijn favoriete babybal. Als je merkt dat je baby zijn hoofd weg begint te draaien of ligt te staren is het een slaperigheidssignaal en tijd om weer naar bed te gaan.

Zazu - Coco de Koala  - Hartslagknuffel - Muziek knuffel met huilsensor - Deze leuke muziek & hartslagknuffel is heerlijk zacht en door de uitneembare geluidsmodule ook wasbaar! - Genomineerd voor Baby Product van het Jaar

Sommige baby’s houden van een zacht achtergrond geluid. Dit kan ervoor zorgen dat ze minder schrikken van andere geluiden die er te horen zijn. Bijvoorbeeld zachte klassieke muziek, white noise of baarmoedergeluiden. Een speciale zachte knuffel in bed met 6 verschillende geluidjes kan helpend zijn. Je kunt o.a. kiezen uit een vertrouwd hartslag geluid maar bijv. ook een waterval of andere natuurgeluiden. Als je baby wakker wordt en begint te huilen dan zal de knuffel automatisch het laatste geluid weer gaan afspelen waardoor je misschien niet direct hoeft op te staan. Heeft jouw baby meer behoefte aan ritmische trillingen van het matras? Lees dan dit blog eens.

Slaapt jouw baby onrustig en wil of kun je hem niet (meer) inbakeren? Dan kan een Nunki lakentje en/of het Bundi slaapzakje hierbij helpend zijn. Veel onrustige baby’s hebben behoefte aan extra druk op het lichaam om zich veilig te voelen. Je baby strak instoppen zorgt direct voorgeborgenheid en begrenzing. Het Nunki lakentje doe je met klittenband om het matras heen. Om je baby in te stoppen hoef je het lakentje alleen nog maar op spanning te zetten en dicht te ritsen. Dit is simpel Ã©n veilig, want je baby kan niet meer verstrengeld raken in de lakens. Het lijkt op een soort slaaptunnel maar waar slaaptunnels niet geschikt zijn voor kinderen onder de 2 jaar omdat het van ander materiaal gemaakt is en minder bewegingsvrijheid biedt voor je baby is het Nunki lakentje wel veilig! Gemaakt van het allerdunste katoen en met diepe druk op het bovenlichaam en genoeg ruimte voor beweging in het onderlichaam. Je baby voelt zich geborgen maar ligt niet gefixeerd. Het Bundi slaapzakje kan voor jonge baby’s samen met het Nunki lakentje zelfs een mild en eenvoudig alternatief zijn voor het inbakeren. Met het speciale Bundi slaapzakje rits je de mouwtjes vast aan het lijf, waardoor je baby minder met zijn armpjes kan zwaaien en zichzelf zo wakker maakt of houdt. Zo kan je baby zich makkelijker overgeven aan de slaap. Om het gewenste effect te krijgen is het heel belangrijk dat je het bedje kort en strak opmaakt. Voor een instructiefilmpje over het gebruik van het lakentje klik hier.

Heeft jouw baby nabijheid nodig om in slaap te vallen? Bied die nabijheid dan! Er is geen wet die zegt dat je een baby alleen moet laten slapen. Doe wat goed voelt, wat werkt en wat bij jullie past. Veel gevoelige baby’s zijn aan het einde van de dag vermoeid maar ook overprikkeld. Dat is geen fijne combinatie om in slaap te kunnen vallen. Slaapt jouw baby gemakkelijker in een draagdoek dicht tegen je aan met zijn hoofd op jouw borst of in een rijdende kinderwagen? Probeer je dag dan zo in te delen dat dit mogelijk is. Slaapt jouw baby ’s nachts fijner dichtbij jullie? Geen enkel probleem maar zorg dan goed voor de veiligheid (lees hier meer over veilig slapen) en gebruik bijv. een co-sleeper.

Clp Sanka Schommelstoel - Stof - Donkergrijs

Ritmische bewegingen kalmeren het zenuwstelsel van een gevoelige baby. Daarom werkt wiegen vaak erg goed om je baby te troosten en laten ontspannen. Houd je baby bij het wiegen in een gebogen en geborgen houding, liefst op zijn zij en leg je baby in bed voor hij in slaapt valt. Dan kun je nog wel even doorgaan met ritmische bewegingen en contact door zijn billen wat te schudden of zachtjes omhoog te duwen. Geef je baby daarna de kans om zelf in slaap te leren vallen. Als je een in slaap gewiegde baby weg legt is de kans heel groot dat hij meteen weer wakker wordt als hij zijn matras voelt. Het matras beweegt namelijk niet en ruikt en voelt niet hetzelfde als zijn ouders. Een schommelstoel op de babykamer of je eigen slaapkamer kan erg prettig zijn omdat je dan ook zelf een fijne (en ergonomische) houding hebt tijdens het wiegen/schommelen.

Wil je hulp en een persoonlijke aanpak bij de slaapproblemen van je baby, peuter, kind of tiener? Lees dan hier verder of meld je kind hier aan.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *