10 spel ideeën met de Pikler driehoek

Een Pikler driehoek? Wat is dat en wat kun je er mee? Een Pikler driehoek is een stabiel klimobject dat je op heel veel verschillende manieren kunt gebruiken voor kinderen vanaf 4 maanden tot een jaar of 6. Ik heb op de praktijk de super fijne en inklapbare versie waardoor deze plat achter een kast kan staan en geen ruimte in beslag neemt als ik hem niet gebruik. Waarom heet de Pikler driehoek eigenlijk zo? Emmi Pikler was een Hongaarse kinderarts en pedagoge die in 1930/1940 een nieuwe theorie ontwikkelde over de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze baseerde zich hiervoor op de natuurlijk behoeft van kinderen om zich vrij te kunnen bewegen en ontwikkelen op een eigen tempo.

Een Pikler driehoek is zogenaamd ‘open end’ speelgoed. Het staat niet echt duidelijk vast wat je er mee kunt doen en dit nodigt kinderen uit om alle mogelijkheden er van te ontdekken én te gebruiken. Zo oefent je kind bijvoorbeeld met zelfstandig spelen en stimuleert de driehoek kinderen om op een uitdagende manier hun motoriek te ontwikkelen. De driehoek is uit te breiden met o.a. een glijplank die je op verschillende hoogtes kunt plaatsen en biedt zo nog meer klim-, glij-, rol- en vooral speelplezier. Ik gebruik de driehoek in de praktijk op verschillende manieren bij kinderen om hun motorische ontwikkeling ter ondersteunen. Soms leen ik hem ook uit om kinderen net dat extra zetje te geven om zich te gaan optrekken en gaan staan. Ja, het is een pittige aanschaf zo’n Pikler driehoek maar een zeer waardevol kado waar je kind jarenlang plezier aan beleeft en die echt iets bijdraagt aan de ontwikkeling. Tip; laat visite i.p.v. nog meer klein speelgoed of kleren een bijdrage doen voor de driehoek. Vandaag deel ik graag 10 spel ideeën ter inspiratie. Voor alle ideeën geldt, houd toezicht op het spelen en blijf in de buurt.

Baby

Gebruik de driehoek als alternatieve en stijlvolle babygym. Hang de favoriet speeltjes van je baby er aan en wissel deze regelmatig af waardoor het interessant blijft voor je baby om naar te kijken. Laat je baby in verschillende houdingen spelen; op de rug, op de buik en op de zij. Dit helpt bij het verminderen en voorkomen van een voorkeurshouding én stimuleert de motorische ontwikkeling.

Hang een paar sjaaltjes of doekjes over de spijlen en laat je baby naar de doekjes kijken en proberen ze te grijpen met de handen of er tegen aan te trappelen met de voeten.

Gebruik de driehoek voor de eerste optrekpogingen van je baby. De driehoek is heel stabiel en door de spijlen heeft je kind op een fijne en veilige manier veel grip. Zo kan het gemakkelijk oefenen met het zitten op de knieën  en zich optrekken. Daag je baby uit door als hij zichzelf goed vast kan houden zelf aan de andere kant te gaan zitten en kiekeboe te spelen.

Dreumes

Hang een deken over de driehoek en laat je dreumes er onderdoor kruipen. Stimuleer het kruipen door een bal net buiten bereik neer te leggen.

Als je dreumes goed kan kruipen is het tijd om te leren staan. Door zich aan de driehoek vast te houden kan hij goed oefenen met optrekken en gaan staan vanuit de kniestand. Daag je baby uit door een bal op een spijl te leggen die net buiten bereik ligt. Deze speciale babybal maakt een zacht rammelend geluid en is heel gemakkelijk vast te pakken door de vele openingen.

Kan je baby zelfstandig gaan zitten? Ga dan elk aan 1 open kant de driehoek zitten en rol een zachte bal naar elkaar onder de driehoek door.

Peuter en kleuter

Hang een deken over de driehoek en speel verstoppertje of geef je kind een heerlijk rustmoment op een afgeschermd plekje met bijvoorbeeld een luisterboek.

Peuters en kleuters zijn gek op klimmen en met de driehoek kunnen ze eindeloos oefenen met omhoog, omlaag en die uitdagende manoeuvre boven op het klimrek om weer naar beneden te klimmen. En wie weet klimmen ze dan wel niet meer op je mooie bank 😉.

Met de speciale glijbaanplank kan je kind na het klimmen zalig naar beneden roetsjen maar ook deze houten ballen en zelfs auto’s gaan graag van de glijbaan af.

Gebruik de driehoek in een parcours met kussens, een Wobbel en andere krukjes en objecten om spelenderwijs het evenwicht te oefenen.

Er zijn verschillende Pikler driehoeken te koop. Kijk vooral wat goed bij je past. Wil je een driehoek die je in hoogte kunt verstellen dan is deze handig. Wil je een klimrek compleet met glijbaan dan is deze wellicht een goede optie.
Bij de driehoek van Triclimb zijn veel extra’s te koop (zoals de knikkerbaan-houtjes op de laatste foto) waardoor je je kind steeds weer kunt uitdagen.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *