(Voor)leesboeken over hooggevoeligheid

Lijkt jouw kind gevoelig voor prikkels en is de wereld soms zo overweldigend? Wordt je dochter snel boos of is je zoon angstig voor veel dingen? Er zijn een heleboel leuke (voor)leesboeken te koop waarin deze thema’s en situaties op een herkenbare manier in voorkomen. Dit zorgt voor herkenning en vaak opluchting voor je kind. Hij of zij is echt niet de enige en zo leert je kind er stapje voor stapje mee omgaan. In sommige boeken staan zelfs tips voor ouders en verzorgers waardoor je je kind wellicht beter leert begrijpen en je kunt aansluiten bij wat hij of zij nodig heeft. In de praktijk heb ik heel veel verschillende boeken en ik merk dat voorlezen vaak beter werkt dan een kind rechtstreeks ergens iets over vertellen of op aanspreken. Dit is mijn lijst met favorieten. Misschien handig om eens te lenen in de bieb of op het verlanglijstje te zetten.

Kabouter Langmuts; een serie voorleesboeken voor kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar. Over hoe het is om op te groeien in een woelige wereld vol leuke en minder leuke prikkels. Vlot geschreven met mooie prenten en herkenbare dagelijks situaties als school, een feestje of op vakantie gaan. Achterin staan veel tips hoe je als ouder kunt helpen om deze dingen makkelijker te kunnen verwerken voor je (hoog)gevoelige kind.

Ik prik is een mooi voorleesverhaal over een egel voor wie de wereld soms te druk en te luid is. Een feest is dan geen pretje. Egel zet zijn stekels op en prikt per ongeluk alle ballonnen stuk. Zijn vrienden proberen hem op te vrolijken. Maar hoe ga je om met zoveel prikkels?

Wordt jouw kind snel boos na een lange dag op school of als dingen anders gaan dan anders of raakt het vlug gefrustreerd als iets niet lukt? Dan zijn de boeken van Daantje Vulkaantje, Draakje Vurig en Ferm een echte aanrader. Iedereen is weleens boos en zo ook de hoofdpersonen Daantje, Draakje en Ferm. Grappige boeken en o zo herkenbaar voor kinderen en ouders. Met tips om te leren omgaan met overprikkeling en boosheid. Want je bent niet boos, je hebt boos. En dat betekent dat het ook weer voorbij gaat.

Is jouw kind al wat ouder (9+) en kan het zelf goed lezen? Of houdt het nog steeds van voorlezen? Dan is ridder Zeldenmoed een aanrader. Een stoer boek over een ridder die Zeldenmoed wordt genoemd door zijn vader omdat hij gevoelig en voorzichtig is. Maar dat wil niet zeggen dat je geen goede ridder kunt worden! Dit boek zorgt voor erkenning en herkenning en geeft daarnaast nog bruikbare tips. Voor kinderen die veel voelen en snel van slag raken en hier graag mee aan de slag willen is dit boek: Help ik voel zo veel echt een aanrader. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhalen kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.

Lijkt jouw kind weinig zelfvertrouwen te hebben of is het angstig om nieuwe dingen te proberen? Dan zijn de boeken; Laat maar los Koala, De leeuw in de muis en SuperFinn niet alleen leuk om te lezen en naar de prachtige platen te kijken maar geven ze je kind ook nog een warme boodschap mee. Variërend van leren geloven in jezelf (SuperFinn), het overwinnen van je angst om iets nieuws te proberen (Laat maar los Koala) tot het jezelf durven zijn (De Leeuw in de muis). Zegt jouw kind overal ‘Ja’ op waardoor het moeilijk voor zichzelf op kan komen? Lees dan dit boek met heel veel tips over Pjotter de Otter. De boeken Kikker is bang en Bang mannetje zijn heel herkenbaar én ondersteunend voor kinderen met slaapproblemen.

Tot slot ben ik fan van de serie van Martine Delfos met therapeutische verhalen. Over kinderen die bang zijn of erg verlegen of kinderen de diagnose ADHD of autisme hebben. Niet alleen fijn om voor te lezen aan het kind zelf maar ook aan eventuele broertjes en zusjes om meer inzicht en begrip te krijgen. Met korte tips op elke bladzijde voor de ouders/verzorgers.

Wil je als ouder meer informatie over hoog gevoeligheid of prikkelverwerking? Lees dan hier verder.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit originele artikel is toegestaan met bronvermelding en link naar dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *