Kinderslaapoefentherapie

Zit je met je handen in het haar omdat je kind niet kan of wil gaan slapen? Weet je dat je met dit probleem naar een kinderslaapoefentherapeut kunt gaan? Slaapoefentherapie staat aangemerkt als aanbevolen samenwerkingspartner en verwijsmogelijkheid in de richtlijn van de JGZ: Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen 2017 in Thema 7 maar ook zonder verwijzing ben je van harte welkom!

Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen zelfs de grootste groep van alle slapelozen. Onder slaapproblemen verstaan we inslaap- en doorslaapproblemen maar bijvoorbeeld ook bedplassen, nachtangst/night terror (pavor nocturnus) en nachtmerries. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten vergeleken met 10 jaar geleden langer en ook vaker achter beeldschermen en bewegen vaak ook minder. Er wordt veel van kinderen gevraagd en hierdoor kunnen kinderen soms moeilijker ontspannen waardoor het in slaap vallen een probleem kan worden. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte. Wanneer een kind langdurig te weinig slaapt neemt ook de kans lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: gedragsproblemen, concentratieproblemen en hierdoor verminderde leerprestaties, sombere en angstige gedachten, verminderde weerstand en lichamelijke klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook eigenlijk een probleem van de ouders zijn. En niet alleen wat betreft hun eigen slaapgebrek šŸ˜‰ . Soms heb je als ouder geen idee meer wat je allemaal moet doen om te zorgen dat je kind (weer) gaat slapen en hebben jullie onbedoeld ongunstige gewoontes aangeleerd. Ik kijk nergens van op en oordeel niet maar als jullie er aan toe zijn dan denk ik graag mee om een persoonlijk en op maat gemaakt plan te maken om te zorgen dat iedereen (weer) beter slaapt.

Door mijn jarenlange ervaring als kinderoefentherapeut en specialisaties kinderslaapoefentherapie en sensorische informatieverwerking (ook wel prikkelverwerking genoemd) kan ik jullie als ouders adviseren en informeren over onder andere:

 • gezond slaapgedrag en goede slaapgewoonten bij baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners
 • richtlijnen voor een gezonde slaap
 • structuur geven aan de dag en de nacht
 • ontspanningsoefeningen
 • het gebruiken en uitproberen van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, speciale wekkers, stickerkaarten, kussens, slaaptunnels, verzwaringsdekens, verzwaringsknuffels etc. ā€¦
 • sport- en beweegadviezen voor je kind

en je kind middels oefeningen en adviezen leren om:

 • gemakkelijker te ontspannen
 • het hoofd ‘uit’ te zetten
 • ook overdag wat vaker rust te nemen en overprikkeling te verminderen/voorkomen
 • de dag af te leren bouwen
 • minder bang te zijn in het donker of om ‘alleen’ te zijn
 • minder strijd te voeren rondom bedtijd

Ik leer jullie om op een positieve manier met slaap om te gaan waardoor je kind rustiger zal gaan slapen, makkelijker doorslaapt en jullie als gezin steun ervaren door de aangereikte hulpmiddelen, uitleg en betrokkenheid bij het gezin.

De oefeningen/adviezen en afspraken zijn gemakkelijk terug te zien in het gratis en beveiligde online portaal Beweegwereld waar je overal met een telefoon, tablet of computer op kunt inloggen. Bij afronding van de behandeling ontvangt je kind een speciaal Slaap-diploma.

Wil je graag hulp bij het slaapprobleem van je kind en daarmee ook zelf meer rust en meer slaap? Ik sta voor jullie klaar! Een verwijzing van de huisarts is gewenstĀ om eventuele medische oorzaken van het slaapprobleem uit te sluiten maar niet noodzakelijk en bij twijfel verwijs ik alsnog terug naar de huisarts . De behandeling voor kinderen wordt volledig vergoed door de zorgverzekering. Klik hier om je kind direct aan te melden.

N.B. Deze informatie is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, babyā€™s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Het kopiĆ«ren/knippen/plakken van informatie van deze website zonder mijn uitdrukkelijke toestemming is niet toegestaan.