Het (niet zo geheime) recept voor de ‘Marieke pastasaus’

In de themamaand ‘groente en fruit’ kan mijn recept om je kind te leren wennen aan pastasaus met groenten eigenlijk niet ontbreken. Eet jouw kind het liefst pasta (macaroni, spaghetti etc.) ‘droog’ oftewel zonder saus (of alleen met stukjes frikadel)? Het kan zijn dat je kind overgevoelig is in de mond of nog weinig controle heeft over zijn mondmotoriek waardoor het niet prettig aanvoelt in de mond. Veel kinderen houden wel van de smaak van de saus (mits deze niet te pittig is) maar niet van STUKJES er in. Stukjes groente in de saus worden er zorgvuldig uitgevist of ze weigeren de saus helemaal. En dat is jammer want in de saus zit juist de meeste voedingswaarde. Door aan te sluiten bij wat je kind wel lust en langzaam op te gaan bouwen kan je kind leren wennen aan het proeven en verwerken van nieuwe structuren en smaken.

Mijn recept voor zelfgemaakte pastasaus met groenten zonder stukjes

Benodigdheden:

  • Heinz Tomata Frito (niet gesponsord hoor 😉)
  • Courgette zonder schil in stukjes
  • Bloemkoolroosjes (zachtgekookt)
  • Beetje peper en zout
  • Euroma Italiaanse Kruiden Vriesdroog (paar theelepels naar smaak)

Omschrijving:

Fruit de courgette met wat olijfolie of vloeibare boter in een hapjespan. Als ze lekker zacht zijn kan de Tomata Frito erbij. Verwarm de saus en roer daar de zachtgekookte bloemkoolroosjes door heen. Voeg naar smaak peper, zout en Italiaanse kruiden aan toe. Als de saus goed op smaak is en de bloemkoolroosjes uit elkaar gevallen dan kun je de saus overgieten in een blender en pureren of je pakt een smalle maatbeker en een staafmixer. Maak de saus lekker glad. Serveer de saus apart als zijnde dipsaus met bijvoorbeeld ‘penne’ of vlinderpasta (of van die grappige figuurtjes). Is je kind eenmaal gewend aan de saus dan kun je vragen of het de saus zelf over de pasta wil scheppen. Of misschien wel wat gebraden gehakt er bij wil (los of in kleine gehaktballetjes).

Variaties op deze zachte, gladde en enigszins zoete saus; zachtgekookte wortels toevoegen of aubergine aanfruiten met de courgette, champignons of als je kind graag broccoli eet dan kan dat er ook door heen. Maar let op; de saus wordt dan wel iets groener en spikkeliger dus sommige kinderen zullen daar even aan moeten wennen.

Wist je dat deze saus ook heel lekker smaakt over gekookte rijst? En dat als je de saus voor jezelf niet pureert en over je spaghetti of rijst giet jezelf ook een heerlijke en voedzame maaltijd hebt?

Ik wens je veel kook- en eetplezier en hoor graag of jouw kind ook leert smullen met deze saus! Heeft jouw kind moeite om aan tafel stil te zitten? Lees dan ook zeker deze blog: https://cesarwerkendam.nl/5-tips-om-je-kind-te-leren-aan-tafel-te-blijven-zitten-tijdens-het-eten/

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf wel interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *