10 manieren om de tafels te leren i.c.m. bewegen

Veel kinderen hebben moeite met het automatiseren van de tafels. Niet alleen onhandig bij het rekenen maar kinderen kunnen er ook behoorlijk onzeker, verdrietig of zenuwachtig van worden. Vaak neemt dit nog meer toe als er binnen een bepaalde tijd een aantal sommen gemaakt moeten worden en de stopwatch in beeld komt.

Het goed aanleren van de tafels (en ze regelmatig herhalen) is dan ook erg belangrijk. Door gebruik te maken van beweging is het niet alleen veel leuker maar leert je kind het ook beter. Bewegend leren is de laatste tijd erg in opkomst en niet voor niets! Bewegen is gezond, je kunt niet alleen je conditie en spierkracht verbeteren maar ook je brein beïnvloeden. Door beweging kunnen er nieuwe verbindingen in je hersenen ontstaan en verbetert je leervermogen en geheugen. Daarnaast maakt bewegen alert m.n. bij kinderen die onderprikkeld zijn (de zogenaamde ‘dromers’ of  de ‘stuiterballen’) waardoor ze zich beter kunnen focussen. Belangrijk hierbij is wel dat je kind de beweging al volledig beheerst, het kan niet 2 nieuwe dingen tegelijk leren. Dus als de spreid-sluit sprong nog niet goed lukt die eerst oefenen zonder de som.

Bouw de tafels rustig op. Vraag je kind of de leerkracht met welke tafel ze bezig zijn of welke tafels het nog niet goed beheerst. Oefen in het begin 1 tafel per keer, succes ervaringen zijn erg belangrijk. Als het goed gaat kun je altijd gaan opbouwen naar 2 of meer tafels. Autonomie (zelf iets kunnen bepalen) is belangrijk om kinderen gemotiveerd te houden. Laat je kind daarom zelf kiezen op welke manier het wil oefenen. Daarnaast helpt het bijhouden van de resultaten, ondersteunende supporters én het vieren van succes. Maak een lijst met welke tafels jullie gaan oefenen en laat je kind een leuke manier bedenken én opschrijven hoe jullie het gaan vieren als het gelukt is. Bijvoorbeeld; tafel-wafels bakken of sjoelen (wat is dat ineens een stuk makkelijker als de tafels er goed in zitten). Laat je kind een krul zetten of een sticker zetten op de lijst achter de tafel die goed beheerst wordt zodat de vooruitgang inzichtelijk wordt.

  • Tafels springen; schrijf met stoepkrijt de antwoorden van de tafel op de stoep. Noem een som en laat je kind naar het goede antwoord springen of hinkelen. Of gebruik de superhandige en veelzijdige Regenboogmat waar je zelf de sommen en antwoorden op kunt schrijven.
  • Tafelracememory; maak kaarten met de sommen en met de antwoorden en leg ze op 2 stoelen of tafels ver uit elkaar. Ren naar de ene plaats en draai 1 kaart om met de som, daarna snel rennen naar de plaats met de antwoorden. Is het antwoord goed en horen de kaarten bij elkaar? Dan mag je het setje houden en nog een keer draaien. Horen ze niet bij elkaar? Dan is de volgende aan de beurt. Ook leuk om te doen met dit grappige en leerzame tafelspel met kaarten of met het tafelspel van de Gorgels.
  • Tafeltrampoline; oefen de tafels al springend op de trampoline met spreid-spluit sprongen. 1×6 = 6, 2×6 = 12 etc.
  • Tafels mikken; teken met stoepkrijt op een muur de antwoorden in grote cirkels of schrijf ze op papier en plak dat met washi tape vast. Noem een som en laat je kind met een bal naar het goede antwoord mikken.
  • Tafeltrap; maak kaartjes met aan de voorkant de som en aan de achterkant het antwoord. Leg ze eerst in goede volgorde met de som naar boven  en later door elkaar op de trap. Bij elke stap die je kind op de trap zet moet hij het goede antwoord zeggen, controleren en als het goed is mag hij een stap naar boven zetten voor de volgende som. Wil je geen kaartjes maken? Dan is deze mooie houten tafeloefenset ideaal!
  • Tafels klappen; ga rechtop op een stoel zitten, zeg de tafels hardop en klap bij elk woord in de handen (1) klap, keer (klap) 8 (klap) is (klap) ..8 en bij het antwoord niet in de handen klappen maar op de bovenbenen. Als dit goed lukt is al lopend tafels klappen ook erg leuk. Bij elke klap zet je tegelijkertijd een stap, bij het antwoord klap je 2x i.p.v. 1 keer.
  • Tafels meppen; maak 10 vellen met de antwoorden van de sommen en hang ze aan de waslijn met wasknijpers. Pak een vliegenmepper, noem een som en laat je kind op het goede antwoord meppen.
  • Tafels gooien; noem een som voor je de bal over laat stuiteren en laat je kind als het de bal gevangen heeft het antwoord noemen. Daarna natuurlijk ook andersom zodat je eigen hersenen ook actief blijven 😉.
  • Tafels schieten; deze is erg leuk in de zomer. Schrijf met stoepkrijt de antwoorden op de muur of de stoep, noem een som en laat je kind met een waterpistool op het juiste antwoord schieten.
  • Tafels zingen, rappen en dansen; zoek op Youtube naar de Tafelrap, zet hem lekker hard en rap, dans en als het lukt: klap of tik mee in de maat. Of koop deze handige set met oefeningen én cd.

Heel veel plezier en succes en ik hoor graag of het werkt en welke manier favoriet is bij jouw kind!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *