20 cadeautips voor spelletjes die de prikkelverwerking stimuleren

2 jaar geleden schreef ik een blogpost met meer dan 40 cadeautips om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Dit is nog altijd 1 van de meest gelezen artikelen op mijn blog.

Ter aanvulling en verdere inspiratie naar aanleiding van vragen van ouders uit de praktijk deel ik nu 20 cadeautips met gezelschapsspelletjes om de sensorische informatieverwerking (ook wel prikkelverwerking genoemd) te stimuleren. Ik hoop jullie hiermee te inspireren en wens jullie veel gezellige momenten met elkaar!

Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen kunnen soms moeite hebben om een gezelschapsspel te spelen. Vaak gaat er zintuiglijke informatie langs ze heen waardoor ze de regels niet goed begrijpen of te weinig prikkels binnenkrijgen waardoor ze niet tot actie overgaan. Andere kinderen zijn juist snel overweldigd waardoor ze moeite hebben om het spel vol te houden.

Bij het spelen van spelletjes leert je kind op een leuke manier ontzettend veel nuttige vaardigheden. Bijvoorbeeld op zijn of haar beurt te wachten, tegen je verlies kunnen, concentreren, plannen, vooruitdenken, in actie komen of juist niet te impulsief reageren. Vaardigheden die voor alle kinderen belangrijk zijn om te ontwikkelen maar voor veel kinderen die over- of onderprikkeld zijn juist een extra uitdaging zijn. En wat is er nou leuker dan dit al spelende te oefenen?

Let bij overprikkelde kinderen wel goed op dat het soms teveel kan worden. Speel dan niet te lang en geef je kind de ruimte om een ontspannende activiteit te gaan doen. Onderstaande spelletjes duren max. 25 minuten en de meeste spelletjes kunnen desgewenst ingekort worden door minder kaarten te gebruiken. Is je kind nog te jong voor een bepaald spel? Van veel spellen zijn ook zogenaamde junior varianten te koop.

 

 • Halli Galli Goed kijken, bij elkaar optellen en dan op bel slaan als er 5 dezelfde vruchten op tafel liggen. Er is ook een leuke Junior variant voor kinderen die nog niet kunnen tellen.
 • Speedcups Kijk naar de kaart en probeer zo snel mogelijk de kleuren na te bouwen met de bekers. Je oefent de reactiesnelheid maar let op als je te snel bent dan kunnen ze omvallen.
 • Ligretto Maak zo snel mogelijk een rij van 1 tot 10 in dezelfde kleur dat lijkt eenvoudig maar omdat iedereen door elkaar speelt oefen je je concentratie en werktempo.
 • 30 seconds Junior Hilarisch spel waarbij je begrippen moet omschrijven. Goed luisteren is hierbij heel belangrijk.
 • Jungle Speed Junior Met dit vrolijke spel oefen je het geheugen én een snel reactievermogen. Ideaal voor kinderen die soms wat meer tijd nodig hebben om in actie te komen.
 • Jumpy Het lijkt zo makkelijk om het dier op de goede kleur te pakken maar als je te snel reageert en de verkeerde pakt raak je je kaarten weer kwijt.
 • Vlotte geesten Elke ronde wordt een kaart omgedraaid. De spelers moeten nu zo snel mogelijk het gezochte voorwerp pakken of roepen. Wie dat het snelste doet, krijgt de kaart. Maar let op; soms reageer je te snel en pak je het verkeerde.
 • Dobble Kids Wat is het hetzelfde op jouw kaart als op de speelkaart in het midden? Goed kijken en vergelijken en snel reageren is hierbij heel belangrijk.
 • Uno Het ouderwetse ‘pesten’ maar dan overzichtelijk met kleuren en cijfers, ook fijn als je kind snel overprikkeld wordt omdat het een rustig spel is.
 • Bandido De boef probeert te ontsnappen, kunnen jullie hem tegenhouden?
  Je houdt de boef tegen door de gangen te blokkeren. Je mag je kaarten in de lengte of de breedte neerleggen. Sommige kaarten bevatten een doodlopend einde, sommige doorgaande kaarten. Door handig samen te overleggen kun je de boef blokkeren. Ook handig voor kinderen die erg gefocust zijn op winnen, bij dit spel is er namelijk geen winnaar; of je wint met zijn allen van de boef of de boef heeft gewonnen.
 • IKnow junior Beantwoord de vragen en voer de opdrachten uit. Zoals eenvoudige tekeningen maken, lezen en nog veel meer. Met dit veelzijdige en spannende spel voor 5-7 jarigen kunnen de spelers om tips vragen en de hulp van een medespeler inroepen! Goed om te leren samenwerken en elkaars kwaliteiten te leren zien.
 • Jenga Bouw een toren, trek er om de beurt 1 balk uit en plaats deze boven op zodat de toren steeds hoger en instabieler wordt. Dat wordt spannend, leert je kind iets van meerdere kanten te bekijken én om goed stil te zitten.
 • Make ’n break De één bouwt de figuren na volgens de kaarten, de ander mag met de dobbelsteen gooien en punten optellen maar laat je niet afleiden van je taak.
 • Zeg geen ja zeg geen nee Het blijft altijd leuk en een uitdaging om te leren eerst even na te denken voor je antwoord geeft, ook voor volwassenen 😉.
 • Zeeslag Zoek de schepen van je tegenspeler zonder ze te zien, hierbij leer je goed te luisteren naar een ander en die informatie te gebruiken voor je eigen tactiek om de schepen te vinden.
 • Wie is het? Elke speler kiest een geheime figuur en probeert met ja- en nee-vragen uit te vinden wie de geheime figuur van de tegenstander is. Hierdoor oefen je met het verwerken van auditieve informatie.
 • Stef Stuntpiloot Stef vliegt steeds langs het kippenhok. Druk precies op tijd op de knop zodat Stef weer omhoog vliegt en jouw kippen niet raakt, maar probeer hem tegelijkertijd zo te lanceren dat de kippen van je medespelers wel geraakt worden.
 • Qwixx Spel waarbij je zelfs als je niet aan de beurt bent toch meedoet én dus moet opletten.
 • Set De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken tegelijkertijd naar een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend. Stimuleert de concentratie en het structuur aanbrengen.
 • Twister Een hilarisch spel waarbij je flink oefent met je evenwicht en lichaamsgevoel. Erg goed voor kinderen die moeite hebben bij het aanvoelen van hun lichaam in de ruimte.

Ik wens jullie veel spel-plezier en evt. aanvullingen hoor ik graag!

Zoek je kado-tips om je kind te helpen ontprikkelen klik dan hier.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen. 

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *