Slaaptunnel

Heeft jouw kind (ouder dan 2 jaar) soms ook zo’n moeite om in slaap te vallen? En gaat het ’s winters vaak beter dan ’s zomers? Dat kan komen omdat hij/zij het rustgevende gewicht van het dekbed mist. Soms geeft een speciale verzwaarde deken meteen die diepe druk die je kind nodig heeft om sneller en langer te slapen. Lees hier meer over verzwaringsdekens. Maar sommige kinderen vinden de deken te zwaar of niet lekker voelen. Of je vindt het best een behoorlijk bedrag om ineens uit te geven. Mijn (super!)moeder maakte n.a.v. mijn ontwerp deze geweldige strakke slaaptunnel van heerlijke zachte jerseystof. Door de diepe druk van de stof kunnen kinderen beter ontspannen en makkelijker in slaap vallen. Lees hier hoe de slaaptunnel precies werkt en hoe je hem zelf kunt (laten) ? maken!

De slaaptunnel is een soort slaapzak die je aan het voeteneind helemaal rondom over de matras heen trekt en waar je kind vervolgens van bovenaf in gaat liggen. De slaaptunnel is gemaakt van zachte jersey stof die elastische tegendruk geeft maar niet zwaar aanvoelt! Voor kinderen die een verzwaringsdeken te zwaar en daardoor niet fijn vinden is dit een goed alternatief. Ook is de slaaptunnel veel goedkoper en gemakkelijker zelf te maken dus handig als eerste stap op weg naar sneller inslapen en beter doorslapen. Om goed in slaap te vallen is het belangrijkheid de alertheid te verlagen. Waardoor je kind zich gaat ontspannen.

De diepe druk die de tunnel geeft zorgt voor een veilig en beschermd gevoel waardoor je kind makkelijker ontspant. Of je nu een prikkelzoeker hebt die zelfs in bed nog extra sensorische input nodig heeft of juist een kind dat snel overprikkeld is en rustgevende kalmering zoekt. De slaaptunnel kan precies datgene bieden wat je kind op dat moment nodig heeft. Vergelijk het met inbakeren van een pasgeboren baby voor een comfortabel gevoel. Kies voor een vrolijke en uitnodigende print voor kinderen die moeite hebben om naar bed te gaan of juist een rustige effen stof voor kinderen bij wie het al te snel druk is. De slaaptunnel is zowel in de zomer als in de winter te gebruiken. In warme nachten heeft je kind er precies genoeg aan en de rest van het jaar kun je er een dekbed over heen leggen.

Hoe maak je de slaaptunnel

Neem een lap stof van 2 meter zachte jersey katoen (extra zware kwaliteit stof van 90% katoen en 10 % elastan of 95% katoen en 5% elastan werkt vaak goed maar is wel persoonlijk) en leg die languit op zijn kop neer zodat de meest zachte kant boven ligt. Vouw de stof dubbel van rechts naar links (zie afbeelding) zodat de slaaptunnel ongeveer 150 cm lang (afhankelijk van de breedte van de gebruikte stof) wordt en maak hem 4 cm breder dan de matrasmaat van het bed. Dus bij een matras van 90×200 maak je de tunnel 94 cm breed.  Overige stof kun je er af knippen voor je hem gaat dicht naaien.

Door deze marge aan te houden kan de slaaptunnel nog gemakkelijk over de matras heen getrokken worden maar geeft die wel precies genoeg druk op  het lichaam van je kind. Blijkt deze toch te los te zijn dan kun je hem eventueel iets smaller vermaken.

Naai 1 zijkant (lange kant) (links zie de oranje stippellijn op de afbeelding) en eventueel de onderkant (korte kant) van de slaaptunnel dicht, de andere zijkant is al dicht omdat je de stof op elkaar hebt gelegd. Tip: gebruik een zogenaamde lockmachine als je die hebt, dat schijnt heel wat zuchten te schelen en mooier en sneller af te werken.

Geen naaimachine en wil je toch een slaaptunnel voor je kind? Er zijn ook fijne slaaptunnels te koop bij Bol.com of als je iets helemaal naar je eigen wensen wil bij: Liefs uit Giessenburg

Ik heb op de praktijk een aantal slaaptunnels en verzwaarde dekens om uit te lenen aan de kinderen in de praktijk en soms krijg ik al na 1 dag een mailtje van ouders dat hun kind veel sneller insliep. Dat is één van de dingen die mijn werk zo ongelooflijk leuk en dankbaar maakt! Een slaaptunnel kan ook heel goed gebruikt worden in combinatie met een verzwaringsdeken. Hierdoor blijft de verzwaringsdeken vaak beter liggen. Wil je meer lezen over verzwaringsdekens? Klik dan hier.

Wil je ook persoonlijk en op maat advies voor de slaapproblemen van jouw kind? Lees hier meer over kinderslaapoefentherapie en wat ik voor jullie kan betekenen.

Wil je meer (cadeau)tips m.b.t. slapen klik dan hier. Is jouw kind bang in het donker? Lees dan hier wat je daar aan kunt doen.

Ik wens je heel veel plezier en een goede nachtrust voor iedereen!

Heb je een korte vraag over de slaaptunnel dan kun je mailen naar marieke@cesarwerkendam.nl. Ik kan vanwege drukte geen persoonlijke vragen per mail of telefoon beantwoorden.

Heb je specifieke vragen over het slapen of de slaapproblemen van je kind dan kun je je kind aanmelden via de aanmeldknop. Behandeling kan in de praktijk plaatsvinden of online. Een verwijzing van de huisarts is gewenst  om medische oorzaken van het slaapprobleem uit te sluiten en de behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering. Voor meer informatie over kinderslaapoefentherapie kijk hier.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

7 gedachten over “Slaaptunnel

 1. Mama van S

  Dat lijkt me wel wat voor onze oudste. Alleen zij slaapt in een peuterbed. Welke maten heb je dan nodig om een slaaptunnel te maken?

  1. admin

   Hallo, ligt een beetje aan de maat van het matras. 10 cm breder is fijn. Als je de hele lengte van het matras neemt – 50 cm voor het eventuele kussen of in ieder geval zodat het hoofd vrij op de matras ligt. Succes! Vriendelijke groet, Marieke la Verge ps officieel mag het pas vanaf 2 jaar.

  1. admin

   Hoi Sasha,

   het kind ligt niet vast en kan er gemakkelijk in en uit kruipen net als ingestopt met een deken maar deze gaat niet los. Jersey is een stof die vaker gebruikt wordt voor beddengoed (m.n. hoeslakens). Ik hoop dat het zo duidelijk is, voor de veiligheid adviseer ik de tunnel pas vanaf 2 jaar. Vriendelijke groet, Marieke la Verge

  1. admin

   Onder de 2 jaar zijn de slaapvoorschriften wat betreft gebruikte materialen heel streng i.v.m. evt. verhoogde kans op wiegendood. Zeker het inperken van de bewegingsruimte kan dan gevaarlijk zijn.
   Met een wollen deken stevig instoppen kan uiteraard wel. Of wellicht is dit een idee: https://www.bol.com/nl/p/witlof-for-kids-little-lof-tuck-inn-ledikantdeken-misty-pink/9200000073089583/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DMMTUNKNOWN%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D2%26itm_id%3D9200000073089583&bltgh=ttYusYxIrBhvkw8-s2dJLg.1_5_6.8.ProductImage
   Veel succes en met vriendelijke groet, Marieke la Verge

 2. Susanne

  Hallo,

  Mijn moeder heeft me gevraagd deze te maken voor mijn zusje. Als ik naar de foto’s kijk begrijp ik het dan goed dat de recht van draad van de stof overdwars over het matras ligt. En dus de rek van hoofdeind tot voeteneind?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *