Slaaptunnel

Heeft jouw kind (ouder dan 2 jaar) soms ook zo’n moeite om in slaap te vallen? En gaat het ’s winters vaak beter dan ’s zomers? Dat kan komen omdat hij/zij het rustgevende gewicht van het dekbed mist. Mijn (super!)moeder maakte n.a.v. mijn ontwerp deze geweldige strakke slaaptunnel van heerlijke zachte jerseystof. Door de diepe druk van de stof kunnen kinderen beter ontspannen en makkelijker in slaap vallen. Lees hier hoe de slaaptunnel precies werkt en hoe je hem zelf kunt (laten) ? maken!

De slaaptunnel is een soort slaapzak die je aan het voeteneind helemaal rondom over de matras heen trekt en waar je kind vervolgens van bovenaf in gaat liggen. De slaaptunnel is gemaakt van zachte jersey stof die elastische tegendruk geeft maar niet zwaar aanvoelt. Of zoals één van mijn zoons zei; hij voelt als een lekkere strakke zachte onderbroek! Voor kinderen die een verzwaringsdeken te zwaar en daardoor niet fijn vinden is dit een goed alternatief. Ook is de slaaptunnel veel goedkoper en gemakkelijker zelf te maken dus handig als eerste stap op weg naar sneller inslapen en beter doorslapen. Om goed in slaap te vallen is het belangrijkheid de alertheid te verlagen. Waardoor je kind zich gaat ontspannen.

 

De diepe druk die de tunnel geeft zorgt voor een veilig en beschermd gevoel waardoor je kind makkelijker ontspant. Of je nu een prikkelzoeker hebt die zelfs in bed nog extra sensorische input nodig heeft of juist een kind dat snel overprikkeld is en rustgevende kalmering zoekt. De slaaptunnel kan precies datgene bieden wat je kind op dat moment nodig heeft. Vergelijk het met inbakeren van een pasgeboren baby voor een comfortabel gevoel. Kies voor een vrolijke en uitnodigende print voor kinderen die moeite hebben om naar bed te gaan of juist een rustige effen stof voor kinderen bij wie het al te snel druk is. De slaaptunnel is zowel in de zomer als in de winter te gebruiken. In warme nachten heeft je kind er precies genoeg aan en de rest van het jaar kun je er een dekbed over heen leggen.

Hoe maak je de slaaptunnel

 

Neem een lap stof van 2 meter zachte jersey en leg die languit op een bed neer. Vouw de stof dubbel zodat de slaaptunnel ongeveer 150/155 cm lang (afhankelijk van de breedte van de gebruikte stof) wordt en maak hem 10 cm breder dan de matrasmaat van het bed. 

Dus bij een matras van 90×200 maak je de tunnel 100 cm breed. Heeft je kind een matras van 80×200 (vaak bij Ikea (stapel)bedden) dan maak je de tunnel 90 cm breed. 

 

 

Door deze marge aan te houden kan de slaaptunnel nog gemakkelijk over de matras heen getrokken worden maar geeft die wel precies genoeg druk op  het lichaam van je kind. Blijkt deze toch te los te zijn dan kun je hem eventueel iets smaller vermaken.

Naai 1 zijkant (lange kant) en de onderkant (korte kant) van de slaaptunnel dicht (zie paarse streepjes-lijn), de andere zijkant is al dicht omdat je de stof op elkaar hebt gelegd en hij is klaar. Tip: gebruik een zogenaamde lockmachine als je die hebt, dat schijnt heel wat zuchten te schelen en mooier en sneller af te werken ?.

 

Ik heb op de praktijk een aantal slaaptunnels om uit te lenen aan de kinderen in de praktijk en soms krijg ik al na 1 dag een mailtje van ouders dat hun kind veel sneller insliep. Dat is één van de dingen die mijn werk zo ongelooflijk leuk en dankbaar maakt!

Ik wens je heel veel plezier en een goede nachtrust voor iedereen!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf wel interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

7 thoughts on “Slaaptunnel

 1. Mama van S

  Dat lijkt me wel wat voor onze oudste. Alleen zij slaapt in een peuterbed. Welke maten heb je dan nodig om een slaaptunnel te maken?

  Reply
  1. admin Post author

   Hallo, ligt een beetje aan de maat van het matras. 10 cm breder is fijn. Als je de hele lengte van het matras neemt – 50 cm voor het eventuele kussen of in ieder geval zodat het hoofd vrij op de matras ligt. Succes! Vriendelijke groet, Marieke la Verge ps officieel mag het pas vanaf 2 jaar.

   Reply
  1. admin Post author

   Hoi Sasha,

   het kind ligt niet vast en kan er gemakkelijk in en uit kruipen net als ingestopt met een deken maar deze gaat niet los. Jersey is een stof die vaker gebruikt wordt voor beddengoed (m.n. hoeslakens). Ik hoop dat het zo duidelijk is, voor de veiligheid adviseer ik de tunnel pas vanaf 2 jaar. Vriendelijke groet, Marieke la Verge

   Reply
  1. admin Post author

   Onder de 2 jaar zijn de slaapvoorschriften wat betreft gebruikte materialen heel streng i.v.m. evt. verhoogde kans op wiegendood. Zeker het inperken van de bewegingsruimte kan dan gevaarlijk zijn.
   Met een wollen deken stevig instoppen kan uiteraard wel. Of wellicht is dit een idee: https://www.bol.com/nl/p/witlof-for-kids-little-lof-tuck-inn-ledikantdeken-misty-pink/9200000073089583/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DMMTUNKNOWN%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D2%26itm_id%3D9200000073089583&bltgh=ttYusYxIrBhvkw8-s2dJLg.1_5_6.8.ProductImage
   Veel succes en met vriendelijke groet, Marieke la Verge

   Reply
 2. Susanne

  Hallo,

  Mijn moeder heeft me gevraagd deze te maken voor mijn zusje. Als ik naar de foto’s kijk begrijp ik het dan goed dat de recht van draad van de stof overdwars over het matras ligt. En dus de rek van hoofdeind tot voeteneind?

  Alvast bedankt!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *