Bij veel a.s. mama’s staat er een voedingskussen op de uitzetlijst. Maar hoe en waar en kun je die nou allemaal voor gebruiken en is het echt wel noodzakelijk om er 1 te hebben? Noodzakelijk is het niet direct, of zoals ik altijd zeg; een bed en een borst (en een flinke stapel hydrofiele luiers 🙂 ) zijn echt noodzakelijk. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een voedingskussen je leven niet een stuk comfortabeler kan maken. Er zijn verschillende soorten vullingen; synthetische vezelbolletjes of met lucht gevulde balletjes of microvezelkorrels allemaal zijn ze heerlijk zacht en vervormbaar waardoor je gemakkelijk een fijne houding vindt. Een voedingskussen is uiteraard handig om te voeden maar kan op veel meer manieren ingezet worden om het dagelijks leven leuker en relaxter te maken vanaf de zwangerschap tot ver in de kindertijd! Lees hier hoe en waarom!
Zwangerschap
- Als zijslaapkussen al tijdens de zwangerschap; door je bovenste been op het kussen te leggen ontlast je je bekken en onderrug wat veel klachten kan schelen.
- Maar ook voor wat extra steun bij je groter groeiende buik (waardoor je je soms een walrus kunt voelen tijdens het omdraaien in bed).
- Leg het kussen onder je knieën om wat meer ontspannen op je rug te kunnen liggen (tijdens het Netflixen bijvoorbeeld).
- Leg het kussen op een laag krukje en ga er met je onderbenen op liggen (hoek van 90 graden) zodat je rug even heerlijk kan ontspannen.
- Heb je veel last van kuitkramp? Zorg dat je genoeg water drinkt en laat je benen tijdens het slapen wat hoger liggen door ze op een voedingskussen neer te leggen.
Bevalling
- Gebruik het kussen om makkelijker te ontspannen tijdens de weeën bijvoorbeeld liggend op je zij.
- Ondersteun je benen tijdens het opvangen van been-weeën, zeker als je benen ook nog eens gemasseerd worden.
- Leg het voedingskussen voor je op bed en steun met je onderarmen op het kussen terwijl je op je knieën zit. Hang lekker voorover en laat je rug masseren of tegendruk geven door de handen van je partner op je stuitje.
- Zet stevig en gemakkelijker kracht tijdens het persen liggend op je rug doordat je wat hoger komt te liggen.
- Of gebruik het voor extra steun als je perst liggend op je zij om jezelf goed rond te kunnen maken.
Kraamtijd
- Om te helpen bij het eerste aanleggen; als je zelf op je zij ligt en het kussen achter je baby langs legt dan ligt de baby er ontspannen met de rug tegen aan en kun jij zelf ook nog je bovenste arm op het kussen neerleggen.
- Om te leren zittend borstvoeding te geven. Soms best even tobben in het begin en extra belangrijk dat je goed ontspannen zit want dit ritueel komt de komende maanden elke paar uur weer terug. Leg het kussen als een hoefijzer om je heen, leg dan je onderarm en tot slot je baby er op.
- Flinke stuwing? Probeer dan eens in de ’rugby-houding’ te voeden. De ‘rugby- houding’ is ook een zittende houding maar je baby ligt met zijn buikje naar je toe maar met zijn beentjes onder je arm door. Je steunt met je arm het lijfje van je baby en zijn hoofdje ligt in je hand, dit gaat veel prettiger als je arm op een voedingskussen ligt. Deze voedingshouding is vaak ook erg prettig na een keizersnede, bij heel kleine baby’s of zwaardere borsten.
- Om van het fles geven een heerlijk geborgen moment te maken en je evt. peuter mee te laten helpen.
- Als je na de bevalling heerlijk als een prinses op bed eet, de post leest of kroelt met je baby leg dan het kussen achter je langs zodat je onderarmen er op kunnen steunen. Dit ontlast je nek en schouders en zorgt voor een goede kijkhouding.
Babytijd
- Vanaf de geboorte is het belangrijk om je baby een paar keer per dag wakker en onder toezicht op de buik neer te leggen. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling en vermindert/voorkomt een scheef en/of afgeplat hoofdje. Veel baby’s moeten hier aan wennen omdat het vermoeiend is. Door ze met hun buik op het voedingskussen te leggen liggen ze prettiger en goed ondersteund.
- De eerste 6 weken om in de box op de rug op te liggen zodat het wat zachter is en het hoofdje wat hoger ligt wat het spugen kan verminderen. Creëer een hoefijzervorm en leg je kindje met de billen op de harde grond en het hoofd en de rug op het kussen.
- Kan je baby al zelfstandig gaan zitten maar kukelt hij of zij nog wel eens om? Plaats dan een voedingskussen achter je kind voor een zachte landing.
- Een voedingskussen is ook leuk om mee te spelen, verstop jezelf of je baby er achter en speel ‘kiekeboe’!
- Speel samen op de grond en stimuleer de motorische ontwikkeling van je baby door hem of haar er over heen te laten klimmen, kruipen of lopen.
Kindertijd
- Valt jouw kind (3+) moeilijk in slaap? Soms helpt het om een voedingskussen gedeeltelijk op en om je kind heen te leggen waardoor je een geborgen gevoel creëert. Andere kinderen vinden het heerlijk om al knuffelend met het kussen in slaap te vallen.
- Is jouw kind vroeg wakker en wil jij nog even slapen? Leer je kind het kussen achter de rug langs te leggen zodat hij of zij met de onderarmen er op kan steunen en nog heerlijk wat boekjes kan lezen/kijken of met een koptelefoon naar een luisterboek luisteren.
- Ziek kind? Gebruik het kussen op de bank of in bed om een fijne plek te creëren en eventueel wat ondersteuning te bieden bij het eten van de broodnodige vitamientjes.
- Speelt jouw kind graag met een tablet of spelcomputer? Dan is liggend op de buik op het voedingskussen een ideale houding die nek/schouderklachten vermindert en bovendien een verkromming van de rug voorkomt.
- Gebroken arm, been of gekneusde rib? Niets is fijner dan wat extra steun in bed of op een stoel om het pijnlijke lichaamsdeel op of tegen aan te leggen.
Voedingskussens zijn in diverse soorten en maten te koop bij o.a. https://voedingskussenwinkel.nl/
N.B. Deze blogpost is gesponsord maar vooral geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf ook interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit originele artikel is toegestaan met bronvermelding en link naar dit artikel.