Overleven in de brugklas

Na een extra lange zomervakantie is het dan zover, je kind gaat naar de brugklas. Het ene kind is er wat meer aan toe dan het andere kind maar dat er veel gaat veranderen is voor iedereen duidelijk. In deze blogpost tips die jouw kind kunnen helpen om een goede start te maken. Extra handig voor kinderen met motorische en/of sensorische problemen maar eigenlijk voor alle, ietwat chaotische pubers. Tips in 3 categorieën; fietsen, lunchen en huiswerk.

Fietsen

Waar je kind op de basisschool relatief dicht bij school woont en na 8 jaar heen-en-weer lopen of fietsen de weg volledig uit zijn hoofd weet is dat als ze naar de middelbare school gaan soms ineens een heel ander verhaal. Eerder opstaan, kilometers fietsen met een zware schooltas en vaak in een hele nieuwe omgeving waar ze nog niet bekend zijn.

Oefen de route een aantal keer al fietsend zodat ze de weg en de omgeving vast leren kennen maar ook welke gevaarlijke kruispunten etc. er zijn.

Zorg voor een mobiele telefoon met genoeg beltegoed of abonnement zodat ze kunnen bellen als ze verdwaald zijn of een lekke band hebben.

  • Heeft je kind weinig richtingsgevoel (“Ik weet niet meer waar ik ben maar ik zie geen straatnaambord en alleen water” of vind je het een fijn idee om te weten waar hij is? Installeer een speciale (gratis!) app op zijn en jouw telefoon en je kunt precies zien waar hij rijdt en of hij veilig op school is aangekomen (en jij met een gerust hart verder kunt met je dag ;-)). Bijvoorbeeld; de Live 360 app.
  • Onvermijdelijk in Nederland is het feit dat je brugpieper regelmatig nat zal regenen onderweg. De meeste pubers hebben al geen trek in een regenpak (want niet ‘cool’) en de gevoelige onder hen al helemaal niet omdat het te strak zit, te warm is en het zweet. Maar de hele dag met een vastgeplakte spijkerbroek op school lopen is voor een kind dat gevoelig is ook geen pretje. Laat ze een reserve-jeans in hun kluisje leggen zodat ze bij aankomst op school even kunnen omkleden en aan het einde van de dag de natte broek weer mee naar huis kunnen nemen. Bonustip: laat ze een plastic tas meenemen om de regenbroek of natgeregende broek in te doen.
  • Een speciale waterdichte hoes voorkomt het natregenen van de gekafte boeken.
  • Die stoere fietsen met handige fietskratten zijn erg populair. Maar helaas niet echt geschikt om die loodzware schooltassen in te vervoeren. Het stuur gaat daarom vaak slingeren waardoor je kind meer spierkracht nodig heeft en bovendien minder stabiel is onderweg. Die zware tas op je rug is geen goed plan voor de groeiende puber-rug en onder de snelbinders past het vaak niet. Wat dan? Een speciaal rekje achterop de bagagedrager zodat de tas stevig staat, de fiets stabieler blijft én de rug wordt ontzien. In het krat blijft er dan ruimte voor de gymtas of desnoods; het regenpak!

Lunchen

Waar je kind in groep 8 misschien nog wel thuis kwam eten blijven ze nu elke dag op school lunchen. Omdat kinderen met prikkelverwerkingsproblemen vaker moeite hebben met eten hier tips voor de lunch.

  • Kinderen die langere afstanden fietsen en daardoor later thuiskomen hebben vaak meer trek dan je gewend bent. Een grotere trommel met een extra boterham is dan ook aan te raden.
  • Is jouw kind een zogenaamde kieskeurige eter? Geef hem een broodtrommel met vakjes zodat de verschillende smaken niet tegen elkaar aan komen en er zelfs nog ruimte is voor wat fruit/rauwkost.
  • Leer je kind de broodtrommel de avond van te voren vast te vullen en bewaar hem in de koelkast. Door er een klein koelelement bij in de tas te stoppen blijft de lunch heerlijk fris en heeft je kind geen probleem met zwetende kaas of gesmolten hagelslag.
  • Wissel eens af met hartige wraps, koude pannenkoeken of omelet als lunch.
  • Een bidon/Dopper is niet alleen fijn voor op school maar handig ook om te vullen met water voor de terugweg waardoor ze altijd nog iets kunnen drinken bij stevige tegenwind en dorst.

Huiswerk

Na af en toe een topo-toets of wat Engelse woorden leren is de overstap naar elke dag huiswerk maken en leren voor meerdere vakken vaak een enorme overgang. Door te zorgen voor structuur krijgt je kind meer overzicht en zal hij sneller wennen.

  • Verloopt de ochtend erg chaotisch? Pak samen de avond van te voren al de tas in.
  • Laat je kind een afvink lijstje maken van alle dingen die het moet doen/meenemen in de ochtend. Dat geeft overzicht en voorkomt gefoeter! Gebruik bijvoorbeeld deze lijst in een hoes met uitwisbare stift (ook handig om huiswerk mee te oefenen!) of met een potlood.
  • Kaft boeken van 1 vak in dezelfde kleur of hetzelfde motief. Zo is het snel duidelijk wat er bij elkaar hoort. Een bijpassend schrift erbij met duidelijk etiket en het setje is compleet.
  • Is het boeken kaften nog een uitdaging? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van stoffen kant-en-klare kaften die je binnen 30 seconden om het boek heen hebt zitten. Uitwasbaar (handig voor een lekkende bidon maar ook om ze langer dan 1 schooljaar te gebruiken), meestal met handig leeslint zodat je weet waar je bent en past op bijna alle boeken met een harde kaft. Bij een boek met een wat zachtere kaft kun je eventueel een stuk karton op maat knippen en tussen het boek en de kaft doen. De kaften van mijn oudste worden dit jaar voor de zesde keer gebruikt dus ook nog eens heel duurzaam!
  • Gebruik 2 etuis; 1 voor de spullen die je elke les nodig hebt met pennen, potloden en gum. En 1 voor de extra spullen als geodriehoek, puntenslijper, passer etc. Dan hoeft er vaak maar 1 etui op tafel te liggen, valt er minder snel iets uit en kan je kind het sneller vinden.

Maak een overzichtelijke huiswerk-toren met brievenbakjes. Geef elk schoolvak een eigen vakje in de toren en het is veel gemakkelijker om met de agenda er naast de avond van te voren de tas in te pakken. Bij thuiskomst alle boeken en schriften in het juiste vakje leggen en je kind kan het veel sneller terugvinden!

Zorg dat er altijd een elasto-map (A4 formaat) in de tas zit waarin losse papieren meteen kunnen worden opgeborgen.

  • Waarschijnlijk maakt de school gebruik van een digitaal rooster met huiswerkoverzicht. Toch werkt het in het begin handig als je kind het huiswerk zelf opschrijft in zijn agenda zodat het later kan worden afgekruist als het af is en kan leren vooruit te werken voor de dagen dat er ’s avonds bijv. nog gesport gaat worden. De Plenda is hiervoor ideaal!
  • Handig en leuk boek om je kind te leren plannen: Plannen met pubers
  • Heeft jouw kind moeite met het overzicht creëren en een plan maken voor bijv. het maken van een werkstuk, boekspreking of samenvatting? In dit superhandige boek staat alles overzichtelijk uitgelegd in duidelijke stappen. Dingen die je als ouder waarschijnlijk ook wel vertelt maar kinderen nemen het vaak beter aan als het zwart-op-wit staat.
  • Woorden leren saai en/of moeilijk? Maak gebruik van een website (bijv. wrts.nl) of gebruik kleine kaartjes waarmee je kunt flitsen of memory kunt doen. Vooral bij kinderen met een visuele leerstijl werkt dit heel goed.
  • Topo leren saai? Gebruik Topomania op de computer of tablet en je kind wordt middels dartpijlen en raceauto’s uitgedaagd om zo snel mogelijk de goede plaatsen, rivieren en gebieden te zoeken.
  • Sommige kinderen kunnen zich beter concentreren als er zacht achtergrond geluid van bijv. een radio is omdat ze dan minder andere geluiden in huis (of van buiten) horen.
  • Voor het huiswerk maken even flink bewegen (trampoline springen o.i.d.) helpt om je kind alert te maken.
  • Zakt de concentratie snel weer weg? Staand leren op de grond of een Wobbel kan ook helpen.
  • Tussendoor iets knapperigs eten of kauwgum kauwen maakt je kind alert.
  • Leer nooit langer dan 90 minuten achter elkaar omdat je werkgeheugen dan vol is en ga daarna minimaal een half uur bewegen (joggen, tafeltennissen, voetballen, basketballen etc.) zodat je daarna weer vol gas er tegen aan kunt.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *