Handvaardigheid verbeteren met waterspelletjes

OVDS0167Afgelopen vakantie was ik onder andere in Duitsland en bezochten we het Playmobil Funpark in Zirndorf (mocht je ooit in de buurt zijn met kinderen tussen de 2 en 10 jaar, het is echt een aanrader als je kinderen net zo dol zijn op Playmobil en klimmen/klauteren als mijn jongens). Geïnspireerd door de vele speelmogelijkheden daar kocht ik in de enorme park-shop een zakje zeedieren om te gebruiken voor de ontwikkeling van de handvaardigheid van de kinderen in de praktijk. Lees hier hoe je zelf ook met je kind kunt oefenen en waarom dit belangrijk is.

Waarom zijn deze spelletjes belangrijk?

JIUX8741Door te oefenen met een pincetgreep en het buigen en strekken van de vingers leert je kind de vingers onafhankelijk van elkaar te bewegen. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het goed vasthouden en sturen van een potlood bij het leren tekenen, kleuren en schrijven. Door met beide handen aan beide kanten van het lichaam te werken stimuleer je het kruisen van de middellijn. De term “middellijn” verwijst naar de onzichtbare lijn die loopt van onze hersenen naar onze voeten, een denkbeeldige lijn die de rechterkant van het lichaam scheidt van de linkerkant. Het goed kunnen kruisen van de middellijn betekent dat je kind spontaan aan andere kant van het lichaam iets kan oppakken of doen. Dit is belangrijk voor het leren schrijven maar ook voor het knutselen en bouwen met Lego o.i.d. Binnenkort zal ik hier een uitgebreidere blogpost over schrijven. Nu eerst aan de slag.

SDIO2915Wat heb je nodig?

  • Afwasteil met water
  • Klein speelgoed van plastic (bijv. Playmobil, Lego etc.)
  • Gekleurde bakjes in de kleuren van het speelgoed

 

 

Spelvariaties oplopend in moeilijkheidsgraad

  • Speelgoed oppakken met een zogenaamde pincetgreep, dat wil zeggen met de duim en wijsvinger met de overige vingers gebogen. Eerst met de voorkeurshand en daarna met de andere hand. Laat ze daarna met een mooie plons weer vallen.
  • Met een pincetgreep de onderdelen in dezelfde kleur 1 voor 1 oppakken en daarna in de binnenkant van de hand stoppen en met de overige vingers vasthouden. Eerst met de voorkeurshand en daarna met de andere hand.

LWHM4039

  • Met 2 handen precies tegelijk 2 onderdelen oppakken uit het water met een pincetgreep en tegelijkertijd laten plonsen in het water.
  • Sorteer het speelgoed op kleur. Eerst met de rechterhand de bakjes aan de rechterkant vullen en vervolgens met de linkerhand de bakjes aan de linkerkant vullen.
  • Nu wordt het wat uitdagender. Sorteer het speelgoed op kleur waarbij de rechterhand de bakjes aan de linkerkant mag vullen en als het klaar is alles weer in het water laten plonsen. Vervolgens met de linkerhand de bakjes aan de rechterkant vullen.

ROJD8909

Als dit allemaal lukt is het tijd voor een echte uitdaging. De handen gaan om en om iets uit het water halen en een bakje aan de andere kant vullen (de kleur maakt nu niet meer uit). Dus eerst rechterhand naar links en meteen daarna linkerhand naar rechts. Net zo lang tot al het speelgoed uit het water is.

Het is trouwens ook een leuke en handige manier om het speelgoed van je kind een keer goed schoon te laten maken ;-).

Veel waterpret gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *