Jouw zorgvuldig uitgezochte kleurplaat sluit nog niet aan bij zijn of haar motorische ontwikkeling (en meestal ook interesse). Hierdoor hoor ik vaak dat een kind niet van ‘werkjes’ of kleuren houdt. Zonde want met de juiste opdrachten én materialen willen eigenlijk alle kinderen wél kleuren. Lees hier wat jullie kunnen doen om een uitdagende én stimulerende omgeving te creëren zonder kleurplaten met veel te veel en te kleine vakjes (vanaf januari in groep 2 is het een heel ander verhaal, daarover een andere keer meer). Door te tekenen ontwikkelt een kind de fijne motoriek. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld het leren schrijven. Het kind leert de hand en vingers steeds beter te bewegen en aan te sturen waardoor de tekeningen steeds meer vorm krijgen en het inkleuren nauwkeuriger wordt.
Wist je dat? De goedbedoelde actie van de juf van groep 1 om jouw kind extra kleine kleurplaten te geven om ‘krassen’ te voorkomen werkt juist averechts. Jonge kinderen houden van GROOT werken en RESULTAAT. Sluit daarbij aan door ze vaker groot en afwisselend zittend en staand te laten werken. Het verfbord in de klas hoef je dus niet alleen te gebruiken om af en toe te schilderen maar ook om te tekenen en kleuren. Door verticaal te werken leert je kind ook nog eens om zijn arm en pols in de juiste positie te houden.
Ken je die enorme papierrol van de IKEA? Ideaal om je kind eens helemaal te omtrekken (zie voor meer uitleg deze blogpost) en in te laten kleuren. Maar ook om een enorme rups (met cirkels) of een grote racebaan van te maken. Laat je kind de lijnen van de weg tekenen met een krijtje of dik potlood en er vervolgens streepjes in zetten om de wegdelen te splitsen. Als dit al goed lukt kan je kind misschien ook wel een plattegrond van een stad tekenen met kruispunten en voetgangersoversteekplaatsen. Geen papierrol in de buurt? Met een oude behangrol of losse velletjes en plakband lukt het ook prima. Stimuleer je kind om als het af is ook auto’s, bomen, verkeerslichten etc. erbij te tekenen met bijv. driehoekspotloden van Stabilo
Ook op een A4 papier kun je groot werken. Vouw samen met je kind een dierenkop, plak deze op het papier en teken het lijf er bij. Maak er een lapjes-kat of vlekjes-hond van en je kind kan naar hartenlust met heel veel verschillende kleuren oefenen in het inkleuren en van richting veranderen. Door steeds van kleur te wisselen kan je kind elke keer opnieuw oefenen met een juiste pengreep. Bij een goede pengreep pakken duim en wijsvinger samen het potlood of krijtje vast, de middelvinger ondersteunt het tekenmateriaal; de driepuntsgreep.
Teken niet alleen op een papier maar ook op een magnetisch tekenbord, krijtbord of whiteboard. Gooi die doos van je nieuwe tv of online-bestelling niet meteen weg maar laat je kind er op tekenen. Maak een huis, kasteel, winkel of wat denkt je kind van een grappig dier of stoere robot? Knip er eventueel wat gaten of ramen in en je kind kan er ook nog eens mee spelen. Ideaal voor in een vakantie! Op karton werken gaat heel goed met waskrijtjes, Stabilo Woody’s of de waskrijtperen. Die laatste zijn speciaal gemaakt voor kleine peuterknuistjes en stimuleren door hun grappige vorm een goede pengreep waardoor een jong kind gemakkelijk iets op papier/karton krijgt.
Maak van dun papier je eigen DIY inpakpapier. Het hoeft helemaal nergens op te lijken en het is heel ontspannend om grote vlakken in te kleuren met krijtjes of potloden. Of heerlijk met je vingers in de vingerverf of met kwasten en waterverf. Leuk om er daarna op te stempelen of tekenen als het goed droog is. Snel resultaat en super leuk om vervolgens te gebruiken om een kado mee in te pakken.
Gebruik je ramen. Bijvoorbeeld met de Funtastics raamstiften (lees hier wat je daar allemaal mee kunt doen), de Stabilo Woody’s (kunnen zowel op glas als op papier) of plak een groot vel papier op het raam en laat je kind daar op tekenen. Grote cirkels, strepen, een regenboog of een poppetje. Maak het zeker in het begin niet te ingewikkeld. Moedig je kind aan op het proces (“Wat ben je heerlijk aan het tekenen.”) en niet alleen op het resultaat.
Gebruik beide handen. Sommige kinderen hebben al een duidelijke voorkeur, andere peuters/kleuters nog helemaal niet. Geen paniek, door veel te oefenen met verschillende materialen ontwikkelen ze (meestal) vanzelf een voorkeurshand. Laat ze staand met in beide handen een potlood of krijtje op een groot vel papier vuurwerk of een uitbarstende vulkaan tekenen. Driehoekskrijtjes of Crayon rocks zijn ideaal. Door hun korte lengte stimuleren ze tevens een goede pengreep. En daar kan je kind niet vroeg genoeg mee oefenen.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.
Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.