10 leuke én leerzame ideeën met de FUNTASTICS raamstiften

Zelf ben ik dol op tekenen op mijn ramen met krijtstiften om zo elk seizoen (thuis) of thema (op de praktijk) wat specialer te maken. Sinds kort zijn er ook speciale raamstiften voor kinderen te koop. Lees hier wat je daar allemaal mee kunt doen en waarom dat goed is voor je kind!

In het doosje FUNTASTICS zitten 5 mooie warme kleuren die heel soepel over het glas heen gaan. Als je kind iets wil veranderen is het gemakkelijk te verwijderen en aan te passen en ook de hele tekening haal je met een vochtig doekje met warm water zo weer van het raam af. Daarna nog even na wrijven met een droge doek en je raam is weer schoon (of klaar voor een nieuwe tekening natuurlijk)! De raamstiften zijn o.a. te koop bij www.bol.com.

Wist je dat door af en toe staand te tekenen, kleuren en schrijven het materiaal vaak automatisch in de juiste pengreep wordt gehouden? Dat komt door de werking van de zwaartekracht, hierdoor rust de stift beter in de hand i.p.v. dat hij te rechtop wordt gehouden. Let er wel op dat je kind een goede pengreep gebruikt (lees hier meer daarover). Ook leert je kind door staand tekenen dat de andere hand een ondersteunende functie heeft. Jonge kinderen willen graag groot werken en snel resultaat zien (daarom doen zwart en rood het ook zo leuk op je net geschilderde witte muur). Door ze hun eigen stiften voor op de ramen te geven biedt je ze die ruimte en blijft de rest van je huis hopelijk veilig.  Bij deze 10 tips om je kind op weg te helpen.

  • Geef je kind de raamstiften (met uitleg over wat een raam is en wat niet ;-)) en kijk wat hij gaat tekenen. Jonge kinderen beginnen vaak met strepen, later komen er ook cirkels bij. Vraag of je kind zichzelf en vervolgens de rest van de familie kan tekenen. Benoem wat je ziet dat er getekend is, stel er vragen over en vertel hoe fijn je kind bezig is (als je bij elke kras roept hoe mooi het is neemt je kind je later niet meer serieus).
  • Gebruik voor jonge kinderen ook eens een sjabloon dat je op het raam plakt. Hierdoor leren ze een lijn te volgen en schieten ze minder snel uit. Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor een mooi resultaat en zo lukt dat al snel.
  • Wissel af met hele vakken inkleuren en sommige stukken invullen met strepen, boogjes, golven etc. Leuke en goede oefening ter voorbereiding op het leren schrijven of als extra oefening voor kinderen met schrijfproblemen.
  • Kan je kind al schrijven maar heeft het nog moeite met sommige letters of verbindingen? Door in het groot te oefenen op een raam is het lekker afwisselend en zien ze vaak beter waar er iets mis gaat.
  • Even geen inspiratie meer? Op raamtekening.nl kun je honderden voorbeelden kopen en thuis printen. Je plakt ze aan de buitenkant van het raam en je kind (of jij ) kan ze aan binnenkant overtrekken. Als het klaar is verwijder je het voorbeeld en heb je een prachtige zelfgemaakte raamtekening.
  • De stiften doen het ook super op glazen douchewanden en spiegels. Laat je kind er tegen aan gaan staan en omtrek zijn volledige lichaam. Later kan je kind het inkleuren en het gezicht en de kleding er zelf in tekenen. Goede oefening voor het lichaamsbesef.
  • Ook leuk; laat je kind op de douchewand tekenen als het staat te douchen en daarna alles weer schoonmaken. Handig voor kinderen die wat angstig zijn voor water (vaak door een probleem met de prikkelverwerking) en zo op een positieve manier afleiding krijgen.
  • Door een speciale glazen plaat op tafel te leggen kan je kind alvast wennen aan het tekenen en schrijven zittend aan tafel en daarna het resultaat bewonderen door het als een waar kunstwerk rechtop neer te zetten of op te hangen.
  • Leuk idee voor in de herfst; plak aan de buitenkant mooie gevonden herfstbladeren op het raam en laat je kind ze overtrekken. Daarna de bladnerven heel precies intekenen is meteen goed voor de oog-handcoördinatie en geeft een heel mooi effect.
  • Tot slot een cadeau-tip; koop een leuk fotolijstje en laat je kind op het glas een mooie tekening maken of persoonlijke wens voor de jarige opschrijven. Het perfecte DIY cadeau!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf wel interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *