5 (voor)lees tips met de Wobbel

Het is Nationale Kinderboekenweek! De dagen waarin het (voor)lezen bij kinderen extra onder de aandacht wordt gebracht. Heb je een Wobbel in huis of krijg je die binnenkort? Lees dan hier op welke manieren je die kunt gebruiken om lezen extra fijn en verantwoord te maken! Met dank voor de prachtige foto’s: @ikkijk

1. Heb je al een echte boekenwurm in huis en zit die het liefste met zijn neus voorover gebogen in een boek? Heerlijk natuurlijk maar niet echt goed voor zo’n groeiende en daardoor kwetsbare rug en nek. Gebruik een stevig kussen om de rug te ondersteunen en zet de Wobbel in als voetenbankje. Zo wordt je kind gestimuleerd om meer rechtop te zitten.

2. Wil je de spierkracht van de rug van je kind extra stimuleren? Leer je kind dan om af en toe te lezen op de buik. Leg hiervoor de Wobbel met de bolle kant naar boven, ga er in de lengte op liggen en steun met beide ellebogen op de Wobbel terwijl je je boek vasthoudt. Doe dit een kwartier per dag (precies de aanbevolen tijd om te lezen) en je kind werkt tegelijk zowel aan de houding als aan zijn leesvaardigheid. Dat is nog eens een zinvolle oefening!

3. Is jouw kind nog te jong om zelf te lezen? Voorlezen is natuurlijk ook superfijn en goed! Als jij met je billen op de Wobbel gaat zitten met de benen in kleermakerszit is dat vaak veel fijner en gemakkelijker dan op de grond. Maak je rug recht (lukt nu ook een stuk beter dan wanneer je op de grond zit) en laat je kind voor je op de grond komen zitten met zijn rug tussen/tegen jouw benen. Zo train je ook je eigen rugspieren en geniet je dubbel van deze tijd met je kind.

4. Kinderen die moeite hebben met leren lezen moeten vaak extra oefenen. En hebben daar niet altijd zin in… begrijpelijk want iets dat je moeilijk vindt ga je soms het liefste uit de weg. Door lezen te combineren met bewegen maak je het op een eenvoudige manier aantrekkelijker. Leg het leesboek op de eettafel en laat je kind met zijn voeten op de Wobbel staan en wobbelen maar. Wist je dat veel kinderen onbewust al bewegen tijdens het leren lezen? Soms best irritant als je er naast zit en verwacht dat je kind stil zit te lezen maar het helpt je kind om zijn aandacht er bij te houden.

5. Liggend op de binnenkant van de Wobbel met een heerlijke schapenvacht en/of dekentje en een zacht kussen in de nek zorgt ervoor dat je kind heerlijk kan ontspannen én een goede ondersteuning krijgt voor de rug. Kortom een heerlijke manier om een prachtig boek te (leren) lezen en tot rust te komen voor het bedtijd is. Doordat kinderen tegenwoordig vaak na etenstijd nog naar een scherm (tv/tablet) kijken maakt het lichaam minder melatonine aan waardoor in slaap vallen lastiger wordt. Lekker lezen in een echt boek is dus een veel beter idee.

Wil je nog meer tips voor het gebruik van een Wobbell om de motorische ontwikkeling van je kind te stimuleren kijk dan hier.

Met dank voor de prachtige foto’s: @ikkijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *