Letters leren met voelletters en spliterwten

Zit jouw kind in groep 2 of 3? Of misschien wel in groep 4 maar vindt hij het lezen, spellen of schrijven nog niet zo makkelijk of leuk? Lees hier hoe je op een waardevolle en verrassende manier met letters bezig kunt zijn waardoor je kind meer plezier beleeft en het vaak beter onthoudt.

Wat heb je nodig

1 set voelletters

Grote stevige bak

Spliterwten of mais als vulling

Blinddoek of theedoek

Alfabetposter of print

 

Spelideeën

Vul de bak met spliterwten en verstop daarna de voelletters onderin de bak. Laat je kind er eerst lekker zelf mee spelen en ontdekken. Zo stimuleer je de tactiele informatieverwerking en worden de vingers alert gemaakt. Ziet het kind het kleurverschil tussen de klinkers en medeklinkers? Het onderscheid is erg belangrijk voor het latere inzicht in de spellingsregels.

Op deze voelletters staan met puntige driehoekjes de schrijfrichting aangegeven. Hierdoor kan je kind ze gemakkelijk met de vingers volgen om het meteen goed te leren. Handig voor kinderen die sommige letters nog spiegelen (oftewel de letters in spiegelbeeld schrijven waardoor een ‘j’ ineens een ‘l’ wordt en een ‘b’ een ‘d’. Zo gebruik je motorische én sensorische informatie om dingen beter te onthouden.

Weet je kind de letters nog niet zo goed? Maak dan gebruik van een alfabet poster of print en laat hem de letters bij elkaar zoeken. Benoem de letter, laat je kind hem goed voelen en volgen en vervolgens nazeggen. Houd het leuk en probeer niet op 1 dag het alfabet aan te leren. Plezier staat voorop, daar leert je kind het meeste van!

Als de letters bekend zijn is het ook leuk om de tweetekenklanken bij elkaar te zoeken. ‘oe’, ‘ei’, ‘ie’,’au’, ‘ou’, ‘ui’, ‘eu’ en je kind te leren in welke volgorde de letters staan. Ezelsbruggetje; ‘de meest ronde letter staat vooraan, behalve bij de ‘ie’, daarbij is het nie(t).

Maak korte woorden met de letters die je kind vindt in de bak. Of laat je kind een woord noemen dat begint (makkelijk) of eindigt (wat moeilijker) met de letter die hij gevonden heeft.Of maak er een wedstrijd van en zoek zo snel mogelijk een voorwerp in huis dat met die letter begint.

Heeft je kind al enige kennis van de letters? Laat hem dan geblinddoekt een letter zoeken in de bak en hardop zeggen welke letter hij heeft gevonden. Of schrijf de letter na op een papier. Heeft je kind deze letter al geleerd tijdens het schrijfonderwijs op school? Laat hem dan in schrijfletters schrijven. In groep 2 is het geen enkel probleem als je kind blokletters gebruikt of kapitalen (hoofdletters), het jaar er na leren ze vanzelf de schrijfletters op school.

Zoek de letters op volgorde van het alfabet en leg ze ook in meteen in die volgorde neer op de tafel. Compleet? Haal een letter weg en verstop hem in de bak. Laat je kind benoemen welke letter er verstopt is. Een goede kennis van het alfabet is niet alleen noodzakelijk om iets op te zoeken in een encyclopedie of telefoonboek maar ook om de letters een vaste plaats te geven en te leren wat het verschil tussen letters en klanken is. De eerste letter van het alfabet heet weliswaar ‘A’ maar kan worden uitgesproken als een ‘ah’ of ‘aa’. Dat is niet alleen belangrijk voor het lezen maar vooral ook voor het goed leren spellen. Veel kinderen leren in groep 3 dat die letter ‘ah’ heet en houden dat jaren vol met alle gevolgen van dien (aapen, booven).

Wil je nog veel meer leuke ideeën om je kind te helpen bij het leren van de letters? Lees dan hier of volg deze pagina.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf wel interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *