Leren fietsen

Ergens tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar leren de meeste kinderen ‘los’ fietsen. Dat wil zeggen, op een tweewieler zonder zijwielen. Maar er zijn kinderen die hun zijwieltjes er eigenlijk helemaal niet af willen, kinderen die helemaal niet willen fietsen of kinderen die ondanks regelmatig oefenen met een even hard zwetende en kromlopende ouder het nog niet voor elkaar krijgen. 
Maar waarom lukt het dan niet? Soms zijn kinderen bang om de controle te verliezen, of houden ze gewoon niet van oefenen en willen ze het in 1 keer kunnen of wellicht is er iets motorisch aan de hand.

Fietsen lijkt, als je het eenmaal kunt, misschien eenvoudig maar is in werkelijkheid een gecompliceerd proces waarbij er meerdere vaardigheden tegelijk een rol spelen. Natuurlijk is dat het bewaren van het evenwicht maar ook het voldoende spierkracht hebben in de benen om te kunnen trappen en bijv. een goede coördinatie. Als één van deze vaardigheden minder goed verloopt is het zaak die eerst goed te ontwikkelen. Dit kan op heel veel verschillende manieren, afhankelijk van welke vaardigheid er verbeterd moet worden. Een motorisch onderzoek door een kinderoefentherapeut kan inzicht bieden in de motorische ontwikkeling van je kind. Daarnaast kan deze je handige tips en informatie geven bij de eventuele ondersteuning daarvan
Als de motorische ontwikkeling geen problemen (meer) oplevert dan kan er geoefend gaan worden. Lukt het niet meteen dan zit het meestal meer in het durven, of eigenlijk, in het nog niet durven. Het verwijderen van de zijwieltjes is een lesje in loslaten, niet alleen voor het kind maar zeker ook voor de ouder! Hoe geef je je kind vertrouwen?Fiets

  • Ik ben eerlijk gezegd geen voorstander van het foppen van je kind, dus niet die zijwieltjes een beetje omhoog maar gelijk helemaal er af. Zo geef je je kind het vertrouwen dat hij het echt kan gaan leren.
  • Gebruik voor het los fietsen een fiets in de juiste maat, dat wil zeggen dat je kind met zijn hele voeten goed bij de grond moet kunnen, als ze eenmaal een tijdje geoefend hebben kan het zadel alsnog omhoog zodat ze fijner kunnen doortrappen.
  • legler-loopfiets-cityroller
    Is je kind nog jong? Vanaf 2 jaar kan hij al op een loopfiets, een leuk en nuttig cadeau. En bovendien de allerbeste voorbereiding op het leren fietsen w.b. het evenwicht én de coördinatie. Al spelend raakt je kind zo al heel vertrouwd met een fiets en is de overgang straks veel kleiner.
  • Past je kind niet meer op een loopfiets en is het evenwicht bewaren nog lastig of spannend? Haal dan tijdelijk de trappers van de gewone fiets er af en oefen dit eerst apart.
  • Houd de fiets niet vast bij het stuur of de bagagedrager maar geef het kind letterlijk, een duwtje in de rug, door een vlakke hand tussen de schouderbladen te plaatsen. Het kind voelt dat je er bent maar leert zelf fietsen, als het beter gaat kun je iets minder druk zetten, tussendoor even los laten en voor je het weet fietst het kind zonder jou weg. Ik zie wel eens ouders oefenen met hun hand in de nek van het kind. Buiten dat dit weinig functioneel is geeft het kinderen vaak ook een onprettig en beangstigend gevoel.Handgreep leren fietsenkopie
  • Als het nog lastig gaat met alleen een hand op de rug kun je ook een lange das of sjaal om het middel van het kind onder de armen door binden en die vasthouden met de uiteinden in je hand. Dit voelt voor je kind stevig aan, als hij dreigt te vallen kun je zelf iets corrigeren. Zo leert het kind zelf de fiets onder controle te houden.
  •  Een fietshelm is niet alleen veiliger bij ongelukjes maar geeft je kind bovendien een veilig gevoel en kan hierdoor net het zetje zijn dat je kind nodig heeft.
  • Heeft je kind moeite met het  ‘op gang komen’ en steeds een zetje nodig? Oefen dan eerst het lopend fietsen met de voeten op de grond om vaart te leren maken en laat je kind daarna pas trappen.
  • Oefen een leeg/rustig stuk straat of fietspad of bijv. de ijsbaan. Oefenen op het gras is verleidelijk omdat je kind dan zachter valt maar het trappen kost ook meer moeite.
  • Geef niet op als het niet meteen lukt. Wat vaker een korte tijd proberen is beter dan uren achter elkaar. Prijs de inzet van het kind en benoem het plezier dat zelf fietsen geeft. Het gaat je kind lukken en ik ben benieuwd wie er dan uiteindelijk het meest trots is! Download hier een Fietsdiploma als extra stimulans voor je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *