Ballen

 In elk gezin met kinderen is er wel een bal te vinden, of zou deze er in ieder geval moeten zijn. Maar welke ballen zijn geschikt voor je baby en peuter en wat kun je er allemaal mee? Hier lees je van alles over de balvaardigheid van jonge kinderen en hoe je deze zelf kunt stimuleren. Alle ballen verzamelen!

oball-10cm-rattel

Als je kind nog een baby is denk je wellicht niet meteen aan een carrière voor hem of haar als profvoetballer of volleybalster. Toch kan je kind met een speciale bal voor baby’s al heel veel leuke en nuttige dingen ervaren en leren. Met een bal met openingen als bijvoorbeeld de Oball rattel kan je baby al vanaf 2 á 3 maanden leren grijpen. Door de openingen in de bal is deze gemakkelijk te pakken. Deze bal maakt ook nog eens een leuk geluid als je hem rammelt of door de kamer rolt waardoor het een extra stimulans is om hem te pakken te krijgen. Klik op de foto van de Oball voor meer informatie. Door je baby al vroeg met verschillende ballen; groot, klein, licht, zwaar, hard, zacht te laten spelen stimuleer je de oog-handcoördinatie. Ballen zijn dan ook altijd een geschikt kraamcadeau voor kersverse ouders.

Als je baby ouder en sterker wordt en zelfstandig rechtop kan zitten kun je oefenen met over rollen of gooien van een bal. Ga tegenover je kind zitten en rol of gooi de bal zachtjes naar je kind toe. Dit gaat het makkelijkste met een zachte bal omdat die makkelijk op te pakken is voor je kind. Wissel het zittend spelen af met het liggen op de buik voor een andere ervaring en om sterke rugspieren te ontwikkelen. Of rol een bal weg en ga er samen met je kind achteraan door te tijgeren of te kruipen. Ballen nodig uit tot bewegen en veel bewegen zorgt voor een goede ontwikkeling!

Ballonhoes pluche hooghoudenkopie

Als je kind groter wordt kan hij of zij steeds meer gericht bewegen. Een paar fijne ballen om mee te gooien, te laten stuiteren en de eerste vangoefeningen te doen zijn dan eigenlijk onmisbaar. Stevige ballen vinden sommige kinderen nog spannend. Begin dan met een zachte bal, ballon of een ballonhoes. Dat laatste is een stevige hoes waar je een ballon instopt voor je hem opblaast. Hierdoor is de ballon niet alleen beschermd maar ook makkelijker te vangen en te gooien. In mijn praktijk is de pluche ballonhoes altijd een groot succes omdat hij zo heerlijk zacht is.

Succesbal vangenkopieWat zal je kind verbaasd zijn als de bal of ballon weer terug stuitert als je deze op de grond of tegen de muur gooit. Je kind kan de ballon ook in de lucht houden door er tegen aan te slaan met zijn hand. Heb je een paar lege flessen in huis? Zet ze op een rij neer en laat je kind ze omrollen. Wat een mooi spelletje is dat! Of bouw een toren met kubussen of blokken en probeer deze om de beurt om te gooien met een bal. Het leren vangen van een bal met 2 handen is iets dat enige oefening vergt. Wil je het wat makkelijker maken voor je kind? Begin dan zittend en dichtbij. Als het lukt kun je steeds iets verder weg gaan zitten en later ook staand overgooien. Is een gewone bal nog iets te moeilijk? Probeer dan eens een middelgrote knuffel.

 

IMG_4126kopieOok kan je kind vanaf nu schoppen tegen een bal. Zo leert hij zijn voeten te sturen en ook even op 1 been te staan. Dat is goed voor de ontwikkeling van het evenwicht. Even geen bal in buurt? Maak dan een van grote krant een prop en laat je kind die eens wegschoppen. Wat zal het genieten zijn voor allebei!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *