De fijn motorische ontwikkeling stimuleren op de achterbank?!

IMG_3156Ga je binnenkort op vakantie of een dagje uit met de auto? En is het autorijden niet echt de hobby van je kinderen? Zijn ze oud genoeg om veilig met Lego te kunnen spelen? Lees dan in deze blogpost hoe je zelf iets kunt maken waarmee je kind zich tijdens de autorit kan vermaken én de fijne motoriek kan verbeteren. Ook handig voor als je uit eten gaat en je kind het wachten op de maaltijd ‘zat’ is. Ik zag het een keer voorbij komen op een Amerikaanse website en besloot het nu voor de vakantieperiode maar eens zelf uit te proberen en; het werkt echt!

IMG_3153Wat heb je nodig

  • Vakjesdoos (bijv. zoals deze van Ikea)
  • Lego grondplaat die past op de deksel van de vakjesdoos
  • Alleslijm
  • Een set Lego of losse blokjes en figuurtjes (Tip; kijk eens bij de kringloopwinkel)

 

 

IMG_3154Hoe maak je het

Maak de bovenkant van de vakjesdoos en de onderkant van de grondplaat stof- en vetvrij. Maak met de lijm vervolgens golvende bewegingen op de bovenkant van de deksel en druk de grondplaat er stevig tegen aan. Leg er een stapeltje boeken op tijdens het drogen voor wat extra gewicht. Zoek wat Legoblokjes en sorteer ze op kleur. Maak kleurenkopieën van de afbeeldingen uit het boekje (altijd handig om het origineel veilig te bewaren) en stop ze in de doos. Je kind kan nu zelfstandig aan de slag met nabouwen of zelf verzinnen en heerlijk spelen met deze zelfgemaakte Lego doos op schoot.

IMG_3157Variaties

Zijn de voorbeelden uit het boekje nog wat te moeilijk voor je kind? Maak dan zelf wat eenvoudige voorbeelden of zoek op Pinterest. Je kind leert zo goed kijken, sorteren, reeksen maken en natuurlijk tellen wat belangrijke voorwaarden zijn voor het leren rekenen. Ook als je kind zijn fantasie gebruikt en heerlijk bouwt zonder gericht voorbeeld leert het veel. Doordat je bij Lego altijd twee handen nodig hebt leren deze goed samenwerken en verbeter je ook de oog-handcoördinatie. Weet je kind even niets te bouwen? Maak dan een gebouw of dier na dat je onderweg ziet of iets wat met de bestemming te maken heeft. Ik ben benieuwd naar een Eiffeltoren van Lego ;-). Ook leuk; probeer te vertellen wat je kind mag bouwen vanaf de passagiersstoel. Vertel stap voor stap welk blokje waar moet komen. Zo leert je kind begrijpend luisteren, de namen van de kleuren en ruimtelijke begrippen als op/onder, voor/achter, naast/tegenover en links/rechts.

Ik wens jullie een heerlijke vakantie met mooie momenten met elkaar!

 

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf wel interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *