Hoe wordt mijn kind watervrij?

Niet alleen als je kind binnenkort begint met zwemles of misschien wel net begonnen is, maar al ver daarvoor is het leuk en nuttig om spelenderwijs je kind watervrij te laten worden. Dit kan door middel van een paar stappen en zal je kind helpen bij alle ervaringen met water die nog komen. Als je kind watervrij is zal dit veel angst wegnemen waardoor de zwemles leuker en makkelijker wordt en het eerste traject een stuk sneller kan verlopen.

Plezier in het samen spelen in het water is de beste manier om je kind watervrij te laten worden!

IMG_3703Stap 1 – Thuis in bad, in je eigen zwembad(je) of onder de douche

Ervaar wat water is en hoe leuk water is. Stilstaand water in een bad maar ook bewegend water van een kraan of douchestraal. Laat een bootje of eendje varen op het water. Deze supercoole duikboot van Duplo produceert bubbels onder water wat je kind stimuleert om ook eens een kijkje onder water te nemen. Daag je kind uit om met een emmertje of gieter zichzelf te besproeien. Spetter elkaar nat en houd de ogen daarbij open. Loop onder de douche door, ook met de ogen open.

IMG_4707kopieStap 2 – Oefenen in het zwembad, ondiepe water

Loop samen met je kind op verschillende manieren door het water. Vooruit, achteruit, links- en rechtsaf. Maak het grappig; langzaam lopen, snel rennen, lopen als een olifant of een muisje, springen als een kangoeroe. Leer je kind zitten en weer opstaan in het ondiepe water. Dit is heel belangrijk en kan goed geoefend worden met bijvoorbeeld “Jan Huigen in de ton” of “Op een grote paddenstoel”. Houd de handen van je kind vast en laat je kind eerst rustig en later wat sneller achterover vallen.

IMG_4678kopie Begin ondiep zodat het gezicht nog niet onder water gaat, zodra het goed gaat kun je wat dieper het water in. Daag je kind uit om steeds iets verder met het gezicht het water in te gaan. Eerst met de kin, dan met de mond, dan de neus, dan met de oren (kan ook om en om) en tot slot met de ogen en houd die open! Blaas eens op en onder het water zodat je kind kan zien wat er gebeurt en laat het kind daarna zelf proberen. Neem ook eens een hapje water en spuit deze als een walvis in de lucht! Wie kan het hoogste spuiten? Tik om de beurt de bodem aan, raap iets op de van de bodem met het hoofd onder water of laat je kind onder je arm of zwembuis/slurf heen gaan.

Stap 3 – Oefenen in het zwembad, in het diepe water (minimaal 1 meter diep)

IMG_4657kopieOefen met het water in gaan vanaf de kant. Begin zittend als je kind nog niet durft te springen en plons zo het water in. Vervolgens staand met een klein sprongetje en dan steeds wat verder van de kant af. Daag je kind ook eens uit om over een slurf of luchtbed heen te springen. Omdat je samen oefent en het kind het beste ervaart wat er gebeurd als hij te water gaat zijn zwembandjes eigenlijk niet steeds noodzakelijk maar in de meeste zwembaden wel verplicht. Zeker als je wil oefenen met onder water gaan heeft je kind er eigenlijk alleen maar last van. Jij bent tenslotte als ouder het beste drijfhulpmiddel dat er is ;-).

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *