Wanneer starten met zwemles?

Zwemles, elk kind zal er vroeg of laat aan moeten geloven om te leren zwemmen. Voor de 1 een wekelijks uitje, voor de ander een langdurige ramp. Wanneer is je kind er aan toe, hoe kun je je kind stimuleren, hoe hou je het leuk, ook als het langer duurt en wanneer is het zinvol om hulp in te schakelen? Lees het in onze nieuwe serie blogposts! Dit is de eerste; wanneer start je met de zwemles?

Er is niet echt een duidelijke leeftijd of voorwaarde wanneer je kind ‘moet’ leren zwemmen. Meestal adviseer ik te starten als het kind ongeveer 5 tot 5,5 jaar is. Dan is de motoriek verder ontwikkelt dan bij een net 4-jarige. Ook kunnen de meeste kinderen zich dan wat langer concentreren, de uitleg volgen en uitvoeren en zijn ze minder angstig. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen, naar beide kanten. Wellicht is jouw 4-jarige zoon motorisch al heel ver en watervrij door bijvoorbeeld baby- of peuterzwemmen en heeft het al wel zin om te starten. Of vindt je dochter van 5 het heel lastig om opdrachtjes uit te voeren in een groep en is ze ook nog angstig? Dan kun je wellicht beter even wachten. Houd wel rekening met een eventuele wachtlijst, voor sommige dagen en tijden soms wel 12 maanden. Informeer tijdig bij de zwemschool van jouw voorkeur.

IMG_3705

Hoe vind je een goede zwemschool? Op internet is vast genoeg te vinden over zwembaden in de buurt maar als je echt wil weten hoe ze werken dan is het handig om eens rond te vragen in je omgeving. Waar lessen ze en hoe bevalt/beviel dat? Waarschijnlijk zijn er net zo veel mensen als meningen en kun je dan bekijken wat het beste bij jou en je kind past. Sommige zwemscholen hebben een online volgsysteem waardoor het heel makkelijk en leuk is om de vorderingen met je kind te volgen. Dat scheelt jou tijd in die warme ruimte en de docenten hebben zo meer aandacht voor de kinderen.

En wat doe je voor die tijd? De meeste kinderen die verdrinken zijn immers tussen de 0 en 4 jaar oud. Als je graag wil dat je kind leert zwemmen vóórdat het 4 jaar oud wordt kun je kiezen voor baby/peuter/guppy/ouder-en-kind/overlevingszwemmen. Allemaal verschillende namen voor dezelfde soort vaardigheden. Tijdens deze lessen leren kinderen zichzelf te redden met de mogelijkheden die bij een kind van die leeftijd passen. Ander groot voordeel is dat je kind al goed watervrij is voordat het aan de zwemles begint en ook de motorische ontwikkeling gestimuleerd wordt. Doorgaans halen kinderen die aan baby- en peuterzwemmen hebben meegedaan vlotter hun zwemdiploma. Je hoeft hiervoor niet elke week naar het zwembad (al is het natuurlijk wel erg gezellig om samen met je kind te doen), bij sommige zwemscholen kun je ook af- en toe eens meedoen met een zwemles en de spelletjes zelf herhalen als je een ochtend of middag naar het zwembad gaat. Welke spelletjes er goed en vooral leuk zijn om je kind watervrij te laten worden lees je in de volgende blogpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *