Er komen weer snikhete dagen aan☀️ Heerlijk weer om lekker te zwemmen, met water te spelen en vooral weinig te doen… maar vaak is de slaapkamer van je kind(eren) te warm om lekker te kunnen slapen en slapen ze daardoor korter (met alle gevolgen van dien voor hun humeur en concentratie). In warme landen wordt er niet voor niets vaak een siësta gedaan maar dat zit er in Nederland voorlopig niet in. Daarom bij deze mijn slaaptips voor warme nachten
Koop een airco ….😉 en als dat niet in de planning zit: houd zonlicht en warmte buiten met rolluiken/zonneschermen. Wist je dat het geluid van een mobiele airco voor sommige kinderen juist heel fijn kan zijn? Door het constante gebrom horen ze geen ander geluid (buiten spelende kinderen of ouders die beneden zijn) waardoor ze minder alert worden en makkelijker ontspannen.
Wandel na het eten een rondje met je kind om af te koelen of spring nog even samen in het zwembad in de tuin. Dat het iets later wordt dan normaal is niet zo erg als de volgorde van het avondritueel maar hetzelfde blijft.
Leg een gekoeld ice pack naast of op het hoofdkussen, die kan je kind steeds even aanraken om af te koelen of gebruik een speciale zachte knuffel of oogmasker. Die heeft een uitneembare vulling die in de vriezer kan voor extra verkoeling en ’s winters in de magnetron voor wat extra warmte. Of vul een flinke sport/voetbalsok met rijst, maak deze dicht met een elastiek en leg hem overdag in de vriezer en ’s avonds in bed.
Zet ’s avonds wanneer het koeler wordt de ramen open en een ventilator voor t raam die naar binnen blaast en zet ’s nachts flessen met bevroren water voor de ventilator. Zet de ventilator zo neer dat je kind er niet zelf bij kan komen.
Zet je kind onder een lauwwarme douche en zet een fles aftersun of bodylotion in de koelkast. Na het afdrogen en aankleden kun je je kind dan op bed masseren met een extra koele lotion.
Veel kinderen missen de druk van het zwaardere winterdekbed in de zomer waardoor het moeilijker is om te ontspannen. Slapen in een slaaptunnel, met een verzwaarde knuffel of onder een verzwaarde deken, bijv. deze van bamboe kan dan een fijn hulpmiddel zijn.
Is de zolderverdieping echt te warm? Laat je kind(eren) waar mogelijk op een koelere kamer een verdieping lager (in)slapen.
Heeft je jonge kind moeite om de dag los te laten? Lees dan dit prachtige voorleesboek met leuke en goede oefeningen om kinderen te leren ontspannen na een drukke dag.
Verduister de kamer al ruim voor het slapengaan. Zonlicht vermindert de productie van het slaaphormoon melatonine dat je kind nodig heeft om zich slaperig te gaan voelen. Laat je kind na het douchen/uitkleden nog even op de kamer spelen met de gordijnen dicht een alleen een klein lampje aan. Zo wordt de overgang van dag naar nacht minder groot. Iets knutselen, bouwen, tekenen, puzzelen, met de poppen spelen of bijv. Tiptoi of een luisterboek zijn ook heel geschikt.
Is je kind wezen plassen ’s nachts? Laat het dan even de polsen onder de koude kraan houden voor wat extra verkoeling.
Slaap lekker😴!
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.
Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.