Leren veters strikken

Vroeger leerden de  meeste kinderen op de kleuterschool veters strikken. Vandaag de dag lijkt daar minder tijd en prioriteit voor te zijn. Er zijn natuurlijk vol op klittenband- en ritsschoenen te koop. Sommige kleuters kunnen weliswaar nog wel een strikdiploma verdienen bij hun leerkracht maar vaak komt het dan op de ouder(s) neer om de techniek aan te leren. Wat mij betreft terecht maar op welke manier leer je het je kind dan aan? Dat lees je in deze blogpost.

Veters leren strikken is een complexe serie van achtereenvolgende bewegingen.  Die hoeft je kind niet in één keer te leren. Een leuke en goede voorbereiding is het halve werk. Bijvoorbeeld met dit speciale boekje. Het is belangrijk dat je kind echt begrijpt wat hij moet doen en zich bewust is van de bewegingen en manier van vasthouden van de veters. Oefen veters strikken het liefst eerst zittend op de vloer i.v.m. de houding en het perspectief bij het later zelf gaan doen.

Je kunt het beste achter het kind gaan zitten terwijl je met 4 handen de veters langzaam strikt. Om de bewegingen heel duidelijk te maken kun je beginnen met het strikken van een groot stevig touw dat je om de benen van het kind door pakt. Als je het voordoet terwijl je voor het kind staat, krijgt het kind een soort spiegelbeeld van de bewegingen te zien; dus ga achter het kind zitten, pak de handen vast en langzaam oefenen. Eerst het begin en zodra dat zelfstandig lukt het laatste deel.

Zodra het kind de bewegingen weet en kan onthouden kun je er naast gaan zitten en het kind zelf laten oefenen. Vaak duurt het een tijdje maar alle begin is moeilijk. Kinderen leren het meeste van zelf doen dus geef ze ook de tijd om te oefenen zonder steeds weer voor te doen en aanwijzingen te geven.

Lukt het met een groot touw? Tijd voor een oefenschoen of echte schoen op tafel. Eerst ga je er weer achter zitten of staan en voer je samen de beweging uit. Een schoen met 2 verschillend gekleurde veters is makkelijker om te oefenen zodat het kind goed het verschil ziet tussen de 2 veters en inzicht houdt in de handelingen.

Een veter strikken bestaat uit 10 onderdelen:

 1. Veters vastpakken met twee handen
 2. Veters over elkaar heen leggen (kruis maken)
 3. Onderste veter bovenlangs door het gat heen halen
 4. Veters aantrekken (= eerste platte knoop)
 5. Rechter lus maken
 6. Andere veter (links) over de lus heen
 7. Andere veter (links)onder de lus door
 8. Pakken van de linker lus met de rechter hand
 9. Pakken van de rechter lus met de linker hand
 10. Aantrekken van beide lussen

Een veter strikken op een alternatieve manier (ook wel konijnenoren of Belgisch strikken genoemd) bestaat uit 9 onderdelen:

 1. Veters vastpakken met twee handen
 2. Veters over elkaar heen leggen (kruis maken)
 3. Onderste veter bovenlangs door het gat heen halen
 4. Veters aantrekken (= eerste platte knoop)
 5. Rechter lus maken
 6. Linker lus maken
 7. Kruis maken van de twee lussen
 8. Onderste lus richting je buik bovenlangs door het gat heen halen
 9. Aantrekken van beide lussen

Heel veel plezier en succes! Laat je me weten als het je kind gelukt is? Dan mail ik je een strikdiploma!

1 thought on “Leren veters strikken

 1. Pingback: Tips & trucs voor de ochtendspits | Cesarwerkendam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *