Ikwilvanmijnhoofdpijnaf.nl

Een herkenbare variatie op een voor mij persoonlijk irriterende reclame.

Maar dit gebeurt me bijna dagelijks, dat er mensen naar de praktijk komen en het liefst per direct van hun hoofdpijn af willen. Volkomen begrijpelijk, soms lukt het ook snel maar vaker duurt het wat langer. Lees in deze blogpost wat je zelf alvast kunt doen, ervaringen van anderen en wat wij in de praktijk voor je zouden kunnen betekenen.

Hoofdpijn bestaat er in verschillende soorten en kan heel veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende hoofdpijnklacht in onze praktijk is spanningshoofdpijn. En dan bedoelen we met spanning niet direct stress (maar dat kan er soms wel er mee te maken hebben) maar vooral spanning in de spieren. De spieren van de nek/schouders kunnen soms zo gespannen zijn dat dit uitstraalt naar het hoofd. Met als gevolg hoofdpijn. In het begin tijdelijk en van korte duur maar als er niets veranderd dagelijks.IMG_7921

Door te zorgen voor een goede houding (rechtop), goede nachtrust (voldoende slaap en een hoofdkussen dat de nek op een goede manier ondersteunt) en voldoende vocht (bij voorkeur water) kun je je hoofdpijn soms al flink verminderen.

Laatst kwam er een jongedame in de praktijk met regelmatig hoofdpijnklachten. Daarnaast had ze last van stijve en pijnlijke schouders. Tijdens het onderzoek bekeek ik haar staande en zittende houding en zag ik dat ze met haar schouders en hoofd ver naar voren stond. Hierdoor stond er erg veel spanning op de nek/schouderspieren. Ik leerde haar een betere houding en illustreerde dit met foto’s van haar zelf als ze actief en inactief stond. Dat was best confronterend (rechtop op staan vond ze er ook veel beter uit zien gaf ze toe) maar ze deed goed haar best. Daarnaast oefende ze met het aan- en ontspannen van de nek/schouderspieren zodat ze niet alleen bewust werd van de te hoge spanning maar ze deze ook zelf kon verminderen. Het bleek dat ze regelmatig met opgetrokken schouders op de fiets zat vanwege de koude wind en dat ze haar smartphone niet op een gunstige manier vast had. Na een paar behandelingen was ze volledig van de hoofdpijn en stijve en pijnlijke schouders af en hield ze er een ‘coole’ actieve houding aan over.

IMG_7920Vorige maand kwam er een vrouw van eind dertig naar de praktijk met chronische hoofdpijn. Zij had al 6 weken non-stop hoofdpijn en haar nek en schouders leken wel van beton. Ze draaide haar hoofd vanuit haar rug omdat het helemaal vast zat. Nu zou je wellicht denken dat we dan in de praktijk haar nek eens flink los gaan masseren. Maar wij masseren niet. Sterker nog, we raken mensen nauwelijks aan. Hooguit om iets te laten voelen. De kracht van oefentherapie Cesar zit hem namelijk in het observeren van het bewegen. Door te zien hoe deze vrouw bewoog wist ik wat ik haar kon leren. Grote bewegingen met de armen om de schouders weer te laten bewegen en kleine bewegingen met de schouders en het hoofd om de nek en schouders te leren voelen. In het begin was het lastig, m.n. om kleine bewegingen te maken maar het lukte steeds beter en binnen 2 weken was de ergste hoofdpijn ‘ineens’ verdwenen. Doordat de hoofdpijn snel afnam werd het makkelijker om te ontspannen, niet alleen in haar nek maar in haar hele lichaam en uiteindelijk ook in haar hoofd!

Heb je ook hoofdpijn, stijve of pijnlijke nek/schouders en moeite om jezelf te ontspannen? En wil je weten of dat wij iets voor je kunnen betekenen? Bel of mail ons dan voor een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *