Gezond gamen?? Kan dat dan? Ja zeker! Of in ieder geval zo gezond mogelijk dan voor je lichaam. Natuurlijk is regelmatig buiten spelen gezonder en zeker zo belangrijk maar voor kinderen die graag gamen of filmpjes kijken is het wel noodzakelijk om op een paar dingen te letten. In onze praktijk zien we steeds vaker jonge kinderen (soms nog maar 5 jaar) met nek- of rugpijn of een vergroeiing in de wervelkolom als gevolg van teveel in een verkeerde houding gamen. Lees hier waar je zelf op kunt letten en hoe je dit op een eenvoudige manier aan je kind leert door deze handige voorbeeld-foto’s te gebruiken.
Net als voor alle houdingen geldt; afwisselen is het belangrijkste. Spreek af met je kind hoe lang het mag gamen en stel bijvoorbeeld een kookwekker of visuele timer-app in op 30 minuten. Veel kinderen vinden het fijn als je ze er 5 minuten voor tijd nog even aan herinnert dat de tijd bijna ‘op’ is zodat ze het ‘potje’ nog even af kunnen maken. Voor meer tips over schermtijd per leeftijd klik hier.
Leer je kind dat een rug zoveel mogelijk recht hoort te zijn. Op de grond zitten met een rechte rug is voor de meeste mensen alleen mogelijk in de kleermakerszit (en dus een hele goede rugspieroefening!) en vrij zwaar. Beter is het om dan op een klein krukje te gaan zitten met de voeten plat op de grond en de rug recht.
Hangt je kind graag op de bank? Ook dan geldt: rug zoveel mogelijk recht en voeten plat. Lukt dit niet omdat de bank te groot is (of je kind te klein) gebruik dan een voetenbankje of zoals hier; een Wobbel.
Een kussen in de rug helpt ook om gemakkelijker en gesteund rechtop zitten maar let er dan goed op dat het hoofd recht boven de romp blijft en de nek dus niet onnodig belast wordt.
Een filmpje kijken met een tablet op de bank? Heerlijk natuurlijk maar zonder steun in de rug nauwelijks in een goede houding vol te houden met vaak een zere nek of rug tot gevolg. Door het hoofd en de bovenrug op een kussen te leggen en de knieën te buigen creëer je een fijne kijk-hoek voor de tablet en toch een ontspannen houding.
Liever de tablet op schoot in een lekkere stoel? Zorg voor een steuntje in de rug en onder de voeten zodat je de houding makkelijk volt kunt houden. Door een kussen onder de tablet te leggen creëer je ook hier een betere kijk-hoek.
Op de laptop huiswerk of een spelletje doen? Zorg dat je kind aan tafel met de knieën in een hoek van 90 graden kan zitten. Met je voeten in de lucht is een rechte rug niet vol te houden. Gebruik daarom een Tripp Trapp stoel of gebruik een opstapje. Zit je kind met een kromme of sterk gebogen rug? Spreek dan een code woord af zodat hij of zij weet wanneer het niet goed gaat. Hier thuis is dat; ‘banaan’ omdat de rug op de linkse foto net zo krom is als een banaan.
Geen plaats aan tafel? Kies dan voor 1 van deze 2 houdingen. Gesteund met een kussen in de rug en een krukje onder de voeten of met de voeten op de stoel en met de computer op de bovenbenen.
Regelmatig op de buik liggen is voor alle kinderen (en dus niet alleen voor baby’s) goed! Het versterkt de bovenrugspieren en ontlast de onderrug spieren. Gebruik een kussen onder de buik om het wat comfortabeler te maken. Liggen op de Wobbel XL (tot een jaar of 8 past de gewone Wobbel ook prima) met gebogen knieën en een kussen achter het hoofd is overigens ook een fijne houding. En zo blijft er nog een plaats vrij op de bank voor jezelf ;-).
Ik wens iedereen veel gezond game – plezier! Mocht je nog aanvullingen of vragen hebben dan hoor ik het graag! marieke@cesarwerkendam.nl of laat hieronder een reactie achter.
Pingback: Cadeautips voor overprikkelde kinderen om tot rust te komen | Cesarwerkendam.nl