Binnenspeelzand

Het wordt steeds populairder en er komen steeds meer verschillende soorten bij. Maar waarom is het eigenlijk zo geliefd en wat leren kinderen er eigenlijk van?

Nog maar een paar jaar geleden was zand echt iets voor buiten. Sommige scholen of kinderdagverblijven hadden al wel zand om  binnen mee te spelen maar dan was het gewoon zand in een zogenaamde watertafel. De meeste kinderen vonden dat heerlijk om mee te spelen maar echt praktisch was het niet. Het zand was alleen stevig genoeg om mee te bouwen als er ook water bij kwam. Regelmatig lag het zand overal op de grond of het zat in de kleren en/of schoenen.

IMG_2221kopieSinds de opkomst van binnenspeelzand is er veel veranderd. Er zijn verschillende soorten, al naar je voorkeur of wensen voor gebruik. Toverzand is heerlijk zacht en voelt als een soort pizzadeeg. Kinetic sand is vergelijkbaar met nat zand en beweegt heerlijk door je vingers heen. Shape it is erg geschikt om mee te bouwen.  Wat alle soorten gemeen hebben is dat ze speciaal zijn ontworpen om binnen mee te spelen. Het zand plakt alleen aan zichzelf en dus niet aan kleren, meubels, muren of vloeren. Hierdoor is het zeer gemakkelijk op te ruimen. Ook geeft het geen vettig laagje op de vingers of onder de nagels zoals bij bijv. traditionele klei. Je kunt het zand heerlijk kneden, in vormpjes drukken of zelf iets bouwen. Het droogt niet uit zoals bijv. klei en is nagenoeg geurloos.

IMG_2234kopieKinderen vinden het bijna allemaal fijn om met zand te spelen. Denk maar eens aan een zomerse dag aan het strand en hoe lang ze zich dan kunnen vermaken. Sommige kinderen zijn erg gevoelig en houden niet van vies en/of nat worden. Juist dan is het binnenspeelzand een hele gemakkelijke, goede én leuke manier om langzaam aan deze prikkels te wennen. Als vanzelf komen sommige kinderen helemaal tot rust doordat het kneden ontspannend werkt en ze zo geconcentreerd bezig zijn. Ook ideaal dus voor kinderen die graag prikkels opzoeken en daardoor soms moeite hebben om tot rust te komen. Voeg bijvoorbeeld een paar (jungle)dieren (o.a. te koop bij Hema toe en je kind krijgt weer nieuwe inspiratie om een landschap te creëren.

IMG_2223kopieHet spelen met zand nodigt uit tot het werken met 2 handen wat niet alleen goed is voor de samenwerking van de linker- en de rechterhand maar ook voor de links/rechtsontwikkeling van de hersenen. Tijdens het spelen voelen de vingers het zand en ontwikkelt de fijne motoriek. Door het zand plat te slaan of te duwen met platte handen oefen je de steunfunctie van de handen die een goede invloed heeft op de ontwikkeling van een goede pengreep. Het spelen met zand zonder andere materialen stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen. Tijdens het spelen met vormpjes, schepjes etc. oefent je kind ongemerkt het hanteren van diverse materialen. Wissel het spelen met en zonder materiaal dus voldoende af. Het ontwerpen van verschillende kunstwerken met zand stimuleert de ontwikkeling van de fantasie, de creativiteit en het ruimtelijk denken.

Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen waarom binnenspeelzand een waardevolle aanvulling is op het huidige speelgoedaanbod bij je thuis!

Wil je weten welke soort zand het beste bij jouw wensen en voorkeur past? Bedenk dan goed waarvoor je het wil gebruiken, vooral om te kneden als klei, juist om mee te bouwen en ontwerpen of om vormpjes mee te maken en fantasiespel te kunnen doen. Informatie over de verschillende producten vind je bij de diverse soorten zand. Als je zekerheid wil kun je ook een proefsetje bestellen met meerdere soorten zand zodat je eerst kunt voelen en spelen en daarna een gerichte keuze kunt maken. In de praktijk gebruik ik m.n. kinetic sand en toverzand/supersand. Ook gebruik ik graag MadMattr, dat is een superzachte maar wel stevige klei. Hier over in een ander blog binnenkort meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *