N.a.v. van de vorige blogpost over zelfredzaamheid (deze kun je hier terug lezen) nu een post over hoe je je kind kunt leren zich zelf aan te kleden. Ik zag ooit een jongen van 10 (!) in de praktijk die voor zijn moeder ging staan en als een soort lappenpop werd omgekleed. Hij zei dat hij het echt niet zelf kon en dit ging dus elke ochtend en avond zo. Op mijn vraag wie het dan bij de gymles deed begon hij te stamelen en gaf toe dat hij het dan wel zelf deed omdat zijn juf het niet wilde doen. Hij leek daar nog verbaasd over ook. Voor zijn moeder was het gelukkig een eye opener en vanaf dat moment liet ze hem steeds meer zelf doen. En daar komt het eigenlijk op neer. Geef je kind de kans om het zelf te leren! Eerst wat algemene tips en trucs en daarna een aantal gedetailleerde omschrijvingen.
Uitkleden begint al heel vroeg, herinner je die irritante babysokjes die je overal terug vond behalve aan de voeten van je baby? Maak gebruik van het moment en begin makkelijk. Peuters vinden het reuze interessant om jou na te doen en houden van herhaling. Uitkleden gaat sneller dan aankleden. Onderbroeken en pyama’s gaan makkelijker dan blouses en leggings (om over maillots maar helemaal niet te spreken maar die heb ik met 3 jongens dan ook niet in huis). Pyama’s en shirtjes kocht ik altijd aan de ruime kant zodat het wat makkelijker over het hoofd ging. Vanaf het moment dat je kind traint met zindelijk worden kun je oefenen met het zelf aan en uit doen van de onderbroek. Zindelijkheid is dan ook veel meer dan een plasje op een potje. Het betekent zelfstandig (en vooral op het juiste moment) naar het toilet toe gaan en de handelingen uitvoeren. Peuters en kleuters vinden verkleden vaak heel leuk en dat zijn fantastische oefenmomenten.
Als je kind gewend is om verkleed te worden op de commode dan is het wellicht even omschakelen naar de vloer maar dat is de enige stabiele en veilige plek om je kind te leren zichzelf te verkleden.Leg het T-shirt met de voorkant klaar op een bed, laat je kind het shirt met 2 handen open doen en zijn hoofd er in stoppen. Het lijkt wellicht makkelijker om dan direct de armen er door te steken maar veel kinderen vinden het onprettig om niets meer te kunnen zien en raken dan hun oriëntatie kwijt. Steek daarom eerst het hoofd door het middelste en grootste gat, zo hebben ze meer overzicht (en minder angst) en kunnen ze de armsgaten goed vinden. Pak dan met 1 hand de onderkant van het shirt vast en steek de andere arm door het armgat. Doe daarna het zelfde bij het andere armgat. Vervolgens het shirt nog iets naar beneden trekken met 2 handen.
Leg de broek klaar op de grond en laat je kind er achter gaan zitten. Pak de broek met 2 handen vast en (ver)stop de voeten er in. Trek nu met 2 handen aan dezelfde broekspijp totdat je voet gevonden hebt, doe daarna hetzelfde bij de andere voet. Sta op ((houd eventueel 1 hand vast aan het bed voor wat stabiliteit) en trek de broek over de billen heen. Pak met duim en wijsvinger de rits vast en trek hem omhoog terwijl de andere hand de rand van de broek vast houdt. Als de rits helemaal dicht zit is het vaak makkelijker om de knoop of drukker dicht te krijgen. Gebruik 2 handen om de knoop of drukker dicht te doen.
Onthoud als ouder dat dit een complexere beweging is en het wellicht wat langer duurt voordat deze handeling er goed in zit. Maar, alles wat je kind al zelfstandig kan is meegenomen!
Veel succes en laat je kind gerust de foto’s van deze blogpost zien om de handelingen duidelijk te maken. Kinderen zijn vaak gek op plaatjes van andere kinderen. Heb je nog vragen of aanvullingen? Ik hoor ze graag!
Pingback: Tips & trucs voor de ochtendspits | Cesarwerkendam.nl