Veelgestelde vragen

Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen. Heb je een andere vraag? Mail gerust: marieke@cesarwerkendam.nl

Verzekeringen

  • Heb ik een verwijzing nodig? Nee, dit is niet noodzakelijk, tenzij het om een chronische indicatie gaat.
  • Worden behandelingen oefentherapie Cesar vergoed door de zorgverzekering? Voor kinderen onder de 18 jaar wordt de behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen kunnen er afhankelijk van de verzekering behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
  • Met welke zorgverzekeraars heb je een contract? Ik heb een contract met alle zorgverzekeraars.

Eerste afspraak

  • Wat neem ik mee naar de eerste afspraak? Het identiteitsbewijs van degene die een afspraak heeft en de eventuele verwijzing of brief van de leerkracht.
  • Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de eerste afspraak? Vertel dat we spelletjes gaan doen en kletsen en kijk vast wat foto’s van mij en de praktijk op deze website.

Behandeling

  • Waarom is het belangrijk om thuis te oefenen? Alleen oefenen in de praktijk is niet genoeg om het geleerde eigen te maken. Oefentherapie is een actieve behandelmethode waarbij het de bedoeling is dat er thuis ook geoefend wordt om de behandeldoelen te bereiken. De meegegeven oefeningen en adviezen kunnen hiervoor in het gratis en beveiligd online portaal van Beweegwereld worden ingezien. Vanzelfsprekend gaat dit met kinderen spelenderwijs en vinden kinderen het vaak erg leuk om dit samen met hun ouders te doen!
Voorbeeld oefening uit Beweegwereld

Sensorische informatieverwerking/prikkelverwerking

  • Wat is sensorische informatieverwerking? Sensorische informatieverwerking is het vermogen om informatie via de zintuigen op te nemen, te selecteren en aan elkaar te koppelen. Deze informatie komt uit ons eigen lichaam en uit onze omgeving. Door onze ogen, oren, evenwichtsorgaan, spier- en gewrichtsgevoel, reuk, smaak en tast worden prikkels ontvangen en verder verwerkt in ons centraal zenuwstelsel. Dit gebeurt bij ieder mens de hele dag door, zodat we geïnformeerd blijven en in staat zijn op een goede manier te reageren. De sensorische informatieverwerking vormt de basis van de motoriek, het leervermogen en het sociaal emotioneel functioneren.
  • Wat is het evenwichtsgevoel? Het evenwichtsgevoel ontstaat o.a. door het evenwichtsorgaan wat zich in het binnenoor bevindt. Het neemt de stand van het hoofd en de hoofdbewegingen waar. Problemen met het evenwichtsgevoel kunnen zich op verschillende manieren uiten. Kinderen met een overgevoelig evenwichtsgevoel kunnen sneller en heftiger reageren op activiteiten als schommelen, glijden, klimmen of autorijden. Kinderen met een ondergevoelig evenwichtsgevoel hebben sterkere of meer langdurige beweging nodig. Veel van deze kinderen zoeken zelf extra bewegingservaringen op maar andere kinderen doen dit niet waardoor ze traag of dromerig over kunnen komen.
  • Wat is het spier- en gewrichtsgevoel? Dat is het gevoel waarbij we onbewust de positie van ons lichaam weten zonder die te zien. Dat gevoel geeft onze hersenen de signalen die het mogelijk maken om in een stoel te zitten en gemakkelijk ergens over heen te stappen. Het helpt ons ook om te kunnen schrijven met een pen, soep te eten met een lepel en knopen vast te maken. Als het spier- en gewrichtsgevoel minder goed werkt kunnen kinderen onhandig zijn, veel knoeien met het eten of regelmatig vallen. Problemen met dit gevoel hebben daarom ook invloed op het uitvoeren van motorische taken.
  • Wat is de tastzin? De tastzin bestaat uit het waarnemen van aanraking, pijn, temperatuur en druk op onze huid. Deze signalen bepalen voor een groot deel hoe we onze omgeving ervaren en beschermen ons tegen gevaar. Als de tastzin niet op een goede manier werkt kan dit betekenen dat deze signalen te zwak of te sterk worden ervaren. Bij ondergevoeligheid van de tastzin gaan kinderen vaak zelf op zoek naar extra prikkels door voorwerpen en mensen aan te raken. Bij overgevoeligheid van de tastzin kunnen kinderen moeite hebben met aanrakingen door anderen, last hebben van bepaalde kleding of vieze handen en sterke voorkeuren hebben w.b. eten en drinken.