Mijn nieuwste aanwinst; de In Yard Therapy Swing oftewel de meest veelzijdige sensorische schommel die ik ken

Nadat ik in maart 2018 eindelijk intern ging verhuizen naar deze prachtige ruimte met mijn zo gewenste schommelhaken vliegen en schommelen er dagelijks kinderen in de hangmat, ringen en verschillende schommels. Maar de hangmat is bij de meeste kinderen toch wel favoriet omdat je er zo lekker in weg kan kruipen. Mijn huis-, tuin- en keukenhangmat van de Hema is weliswaar goedkoop en stevig maar helaas ook wat stug.  Waardoor deze prima te gebruiken is voor het trainen van de hoofdbalans en rugspieren al liggend op de buik. Maar er echt lekker in weg kruipen is wat lastiger. Totdat ik op internet de In Yard Therapy Swing zag. Een superzachte hangmat of sensorische schommel gemaakt van stretchstof. Wat niet alleen heel fijn, vertrouwd en uitnodigend aanvoelt maar ook veel meer uitdagende spelmogelijkheden en voordelen biedt.

Ontspannen

Door het speciale materiaal wordt het hele lichaam omhult wat een rustgevend gevoel geeft aan overprikkelde kinderen die angstig of boos zijn maar ook aan kinderen met bijvoorbeeld (een vorm van) autisme. Als je een paar keer ritmisch op en neer beweegt gaat de hangmat nog een tijdje door met ‘bouncen’ wat tevens een extra kalmerende prikkel geeft. Het lijkt alsof je geknuffeld wordt riep één van de kinderen in de praktijk waarna hij zich weer heerlijk in de hangmat verstopte. Mijn eigen puber vindt het heerlijk om in de hangmat te lezen en te chillen en zich even helemaal af te kunnen sluiten.

Ik gebruik de hangmat ook voor kinderen met slaapproblemen. Niet dat ze daarin 😉 of daardoor ineens super-slapers worden maar het heen-en-weer gewiegd worden liggend op de rug zorgt wel voor het tot rust komen na een intensieve dag en dat is heel belangrijk bij de meeste kinderen die moeite hebben met inslapen. Maar ook het zelf schommelen door de hangmat als schommel te gebruiken (met of zonder steun in de rug) kan helpen na een drukke dag vol prikkels op school of een feestje. Er zitten geen harde stukken aan de hangmat en hij voelt overal hetzelfde dus ideaal voor (over)gevoelige kinderen. Kinderen die een echte schommel nog wat spannend vinden of moeite hebben om hun balans te bewaren kunnen met de In Yard Therapy Swing dit langzaam opbouwen van veel steun naar steeds wat minder steun.

Activeren

Voor kinderen die juist onderprikkeld zijn en behoefte hebben aan meer prikkels zoals bijvoorbeeld kinderen met A.D.H.D. biedt de hangmat door zijn vorm en de rekbare stof ontelbaar veel manieren om hier aan tegemoet te komen. Door de stevige druk van de stof die continu meegaat als je van houding verandert krijgt het lichaam extra veel vestibulaire informatie waardoor kinderen daarna langer alert kunnen zijn. Ideaal voor in de middagpauze of voordat jullie aan tafel gaan.

Kinderen die onderprikkeld en passief zijn (en vaak moeite hebben om tot handelen te komen) is het schommelen liggend op de buik ideaal. Daarvoor kun je het beste wel eerst de hangmat even dubbel doen door de rechterzijde binnendoor naar de linkerzijde te brengen. Dan is de hangmat extra stevig en biedt meer ondersteuning. Help je kind bij het vinden van een goede en fijne positie en daarna vliegen maar! Ook leuk om te combineren met het gooien van een bal of het kegelen van lege flessen. Hierdoor oefent je kind doelgericht aan belangrijke voorwaarden voor een actieve en alerte (zit) houding. Voor sommige kinderen is deze houding wel vermoeiend dus lekker afwisselen met zittend of liggend op de rug schommelen.

Kinderen die onderprikkeld en actief zijn verzinnen vaak zelf de meest uitdagende posities om in te schommelen. Bijvoorbeeld op hun knieën, ondersteboven hangend of zelfs staand. In deze hangmat kan dat allemaal!

De hangmat is te koop bij https://educadora-webshop.nl in diverse kleuren en is leverbaar in 2 maten.  Maat Small : tot 35 kg en maat Medium: tot 75kg. Officieel geschikt voor kinderen van 3-15 jaar maar ik weeg minder dan 75 kg en kan er ook nog heerlijk in chillen 😉. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een stevige plafondhaak en het genieten kan beginnen!

N.B. Deze blogpost is weliswaar gesponsord maar vooral geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf ook interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *