Verzwaringsdeken

Heb je wel eens van een verzwaringsdeken gehoord en ben je benieuwd naar wat een verzwaringsdeken is en hoe en waarom je deze kunt gebruiken? Lees dan deze blogpost.

Wat is een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een deken verdeeld in kleine vakjes die gevuld zijn met zwaar materiaal als bijvoorbeeld hele kleine steentjes, zand, spliterwten, glaskralen of kunststofgranulaat korrels. De deken werkt als een hele stevige knuffel. De deken vormt zich om je lichaam en helpt bij het kalmeren van je zenuwstelsel.  Vergelijk het met inbakeren van een pasgeboren baby voor een comfortabel en beschermend gevoel waardoor je minder onrustig bent. Een verzwaringsdeken kan helpend zijn bij volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar een medicijnvrije behandeling bij inslaap- en/of doorslaapproblemen die zowel veilig als effectief is.

Hoe werkt een verzwaringsdeken

Het gewicht van de verzwaringsdeken geeft zogenaamde ‘diepe druk’. Diepe druk is een strategie die het lichaam tot rust kan brengen. De diepe druk van de deken zorgt voor een veilig en beschermd gevoel waardoor sommige kinderen en volwassenen makkelijker kunnen ontspannen. Ik heb de afgelopen jaren in mijn praktijk heel veel mooie resultaten gezien bij kinderen die behandeld werden met kinderslaapoefentherapie i.c.m. een verzwaringsdeken. Zo was er ooit een jongen van 10 jaar oud die nog nooit een hele nacht had doorgeslapen en bij de eerste nacht ruim 12 uur aan 1 stuk sliep. Zijn ouders waren zo verbaasd! De deken kan helpend zijn bij kinderen die lang wakker liggen (langer dan 30 minuten) voor ze inslapen. Maar ook bij kinderen die vaak en lang wakker zijn. Ongeveer 3x per nacht kort wakker worden en zelf weer terug in slapen vallen is eigenlijk heel normaal. Ook bij kinderen die hun dekens lostrappen, erg vroeg wakker worden (ook na behandeling middels kinderslaapoefentherapie), steeds weer strak ingestopt willen worden of onrustig slapen met bijv. hoofdbonken kan een verzwaringsdeken, soms i.c.m. een slaaptunnel een fijn hulpmiddel zijn. Bij volwassenen kan de deken zorgen voor een diepere slaap en meer kwalitatieve slaap. Bij kinderen geldt dit minder, daar is vooral de kwantiteit (het aantal uren dat je kind slaapt) belangrijk. Jonge kinderen die te weinig slapen zijn vaker humeurig en sneller van slag. Kinderen die naar de basisschool gaan en te weinig slapen hebben vaker leer- en concentratieproblemen, kunnen onrustig zijn (hyperactief) en/of sneller boos worden. Goed slapen is belangrijk voor de algehele ontwikkeling van je kind.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken

Helaas kan ik je niet garanderen dat een verzwaringsdeken in 1 nacht alle slaapproblemen oplost. Mijn voorkeur en werkwijze in de praktijk is dan ook altijd; eerst alle andere belangrijke slaapvoorwaarden op orde. Zoals 90 minuten voor inslaaptijd alle schermen uit, de dag leren afbouwen en naar bed zonder strijd. Als ik denk dat een kind baat kan hebben bij een verzwaringsdeken dan bespreken we dat en proberen we er verschillende uit. Ieder kind is tenslotte anders!

Begin bij het uitproberen van de deken eerst eens overdag op de bank. Zo kan je kind aan het gewicht en de diepe druk wennen. Vervolgens leg je de deken bij het inslapen over het dekbed of de normale deken heen. Sommige kinderen willen de deken tot aan hun schouders anderen alleen bij hun benen. Luister goed naar je kind om te ontdekken wat het prettig vindt en wat er helpt. Als je kind eenmaal slaapt kun je eventueel de deken helemaal over je kind heen leggen. Kinderen hebben vaak 2 tot 14 nachten nodig om te wennen aan de deken. Daarna kun je dus ook eigenlijk pas zeggen of het effect heeft.

Ook geef ik soms advies om de deken ook overdag kort (20 tot 30 minuten) te gebruiken (het effect werkt tot 2 uur door) om een rustmoment te creëren bij kinderen die overprikkeld uit school komen.

Het juiste gewicht kiezen

De ideale deken weegt ca. 10% tot 15% van je lichaamsgewicht. Daarom zijn de dekens verkrijgbaar in diverse maten en gewichten. Bij sommige kinderen werkt een standaard maat en gewicht, bij anderen is een maatwerkadvies door een therapeut die gespecialiseerd is in sensorische informatieverwerking (kinderoefentherapeut, kinderergotherapeut, kinderfysiotherapeut) noodzakelijk. De dekens zijn geschikt voor kinderen, tieners en volwassenen. Verzwaringsdekens zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar. Vindt jouw kind de verzwaringsdeken te zwaar maar heeft het wel behoefte aan diepe druk om in slaap te kunnen vallen? Misschien is een slaaptunnel of een verzwaarde knuffel dan een goed idee. Wil je weten hoe je zelf een slaaptunnel kan maken lees dan dit blog. Is jouw kind nog geen 2 jaar maar erg onrustig in bed? Dan kan ik je deze lakens aanraden: Fedde en Kees.

Praktische informatie

Lees voor aankoop goed van welk materiaal de deken is gemaakt. Dekens van natuurlijke materialen zijn weliswaar goedkoper maar kunnen niet gewassen worden, houd hier rekening mee. Sommige dekens worden daarom geleverd met een praktische en goed passende hoes. Veel kinderen zijn heel gevoelig op hun huid en dan is een deken met een fluweelzachte hoes vaak het prettigst. Kant en klare verzwaringsdekens zijn o.a. te koop bij Bol.com. Klik op het gewicht voor een voorbeeld van een verzwaringsdeken.

Deken van 2,3 kilo

Deken van 3 kilo

Deken van 4,5 kilo

Deken van 4,8 kilo

Liever persoonlijk maatwerk? Op maat gemaakte dekens (zelf gewicht en prachtige stofjes met evt. bijpassende hoezen en kussensloop kiezen) zijn o.a. te koop bij: Liefs uit Giessenburg.

Wil je zelf (ook) een verzwaringsdeken proberen dan zijn er mooie 1 persoons en zelfs 2 persoons verzwaringsdekens te koop. Die laatste past in een normale lits jumeaux dekbedhoes. Voor mensen die het snel warm hebben in de zomer adviseer ik een bamboe verzwaringsdeken.

Wil je meer lezen over kinderslaapoefentherapie of tips voor prikkelgevoelige kinderen of kinderen die bang zijn in het donker? Mijn blog staat vol zelfgeschreven artikelen om jullie te informeren. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet terug kunt vinden in mijn blog? Vrijblijvend mailen mag altijd; marieke@cesarwerkendam.nl

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Bron: https://www.jscimedcentral.com/SleepMedicine/sleepmedicine-2-1022.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *