5 tips om insmeren fijner te maken

Begint jouw (hoog)gevoelige kind al weg te lopen zodra de fles zonnebrandcrème in zicht is? Lees dan snel deze 5 tips om het insmeren fijner te maken.

  1.  Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen. Dat geeft controle en is voorspelbaar. Voorspelbare prikkels worden vaak beter verwerkt dan onverwachte prikkels.
  2.  Gebruik een foundationkwast. Dat is een hele zacht platte kwast waarmee je de créme zacht en gelijkmatig aanbrengt én uitsmeert. Maak er een spel van door een lichaamsdeel te benoemen en laat je kind aanwijzen waar het zit en eventueel zelf smeren. Bovendien krijgt het kind geen ‘vette’ handen op deze manier.
  3. Maak er een kunstwerk van door je kind te vragen in welke fantasiekleur het geschilderd wil worden (kan met of zonder kwast) en laat je kind onthouden welke kleur de lichaamsdelen hebben.
  4.  Zet stipjes op de armen en benen met zonnebrandcrème en laat je kind de stipjes met elkaar verbinden.
  5. Gebruik een spuitbus die een goede laag aanbrengt en snel opdroogt zodat je minder zelf hoeft te smeren. Vraag je kind wat het prettiger vindt, met vlakke handen, gesloten vingers (geeft veel druk en werkt ontspannend) of juist met kietelvingers. Laat je kind het verschil hiertussen ervaren en benoemen hoe het voelt.

Overweg het gebruik van UV badkleding waardoor niet het hele lichaam ingesmeerd hoeft te worden.

Wil je weten wat je kind kan leren tijdens het insmeren lees dan hier verder.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

5 tips voor kinderen/tieners die snel een vol hoofd hebben

Heeft jouw (gevoelige) kind soms moeite om de dag los te laten voor het slapen gaan? Of lijkt jouw kind na een schooldag of uitje vooral te focussen op wat er NIET leuk was? Sommige kinderen (en volwassenen) ervaren prikkels intenser dan anderen. Hierdoor kunnen ze sneller een vol hoofd krijgen en/of overprikkeld raken. Als er overdag te weinig rustmomenten zijn of het hoofd van je kind is nog erg vol en ‘aan’ voor het naar bed gaat kan dit zorgen voor inslaap- en of doorslaapproblemen. Maar hier is gelukkig vaak wat aan te doen!

Zorg voor rustmomenten overdag. Een kind dat snel overprikkeld raakt heeft baat bij minimaal 2 momenten dat het even iets voor zichzelf kan doen. Dit kan op zijn of haar kamer zijn maar bijvoorbeeld ook in de tuin of een hoekje van de kamer. Het gaat erom dat er even geen broers/zussen, schermpjes in beeld zijn waardoor het afgeleid kan raken. Het spelen/creëren met klein speelgoed als strijkkralen, Squigz, Lego of Kapla kan rustgevend werken. Spelen met sensorische bakken kan ook erg helpend zijn of het luisteren naar een luisterboek. Tekenen en kleuren zijn voor sommige kinderen ook fijne manieren om het hoofd wat leger te maken.

Onthoud dat schermtijd weliswaar een rustmoment lijkt (vooral bij kinderen die dan ‘eindelijk’ wel even stil zitten’) maar het verwerken van prikkels als het ware op pauze wordt gezet en dit dus daarna alsnog moet gebeuren. Voor (jonge) kinderen is schermtijd dus veel minder ontspannend dan voor volwassenen. Ook het kijken van korte en drukke/schreeuwerige filmpjes op bijv. Youtube kan teveel zijn voor je kind. Kies dan liever een wat langere film die je in kortere stukken verdeeld.

Het opschrijven van de belevenissen van de dag kan erg prettig zijn om de binnengekomen prikkels en emoties beter (en eerder!) te verwerken. Voor kinderen zijn de boeken van Brain Balance for kids, het 6 minuten dagboek voor kinderen, Slaapklets en Vertellis Kids erg leuk. Voor tieners die lang wakker liggen zijn Brain Balance for teens (met grappige weetjes) of Tienerklets (incl. ontspanningsoefeningen) aan te raden. Let op: als je kind hierdoor juist meer met alles van de dag bezig is stimuleer dan om dit eerder op de dag bijvoorbeeld direct na het eten te doen i.p.v. tijdens het avondritueel.

Ga bewegen! Zorg voor minimaal 1 uur bewegen en liefst in de buitenlucht. Ga een stukje wandelen, fietsen, skeeleren, steppen. Haal je kind als het even kan al bewegend van school en loop of fiets desnoods een extra rondje langs de speeltuin. Wist je dat repeterende bewegingen als schommelen, trampoline springen of bouncen op een skippybal voor veel kinderen ook kalmerend werken?

Heeft jouw kind moeite met zelfstandig spelen? Dit zie ik vaak bij kinderen die een beetje hulp kunnen gebruiken om een plan te maken. Waar het ene kind bij een bak Kapla, Lego, wat auto’s of een Wobbel meteen enthousiast 100 ideeën heeft en zich er vol in stort kan het andere kind het niet overzien en komt er daardoor weinig uit zijn handen. Help je kind dan op weg door het een keuze te geven tussen 2 soorten speelgoed en deze te laten zien. Noem daarna wat voorbeelden op; wil je een stad maken, een dierentuin, een huis of een strand. Blijf hierbij dicht bij de belevingswereld en interesses van je kind. Heeft het kind het thema gekozen begin dan samen maar laat je kind de keuzes maken en bedenken wat er nog meer bij kan. Vertel als je kind lekker bezig is dat je even een klusje gaat doen en straks weer komt kijken hoe het gaat en nog even mee komt spelen. Veel kinderen vinden het prettig als ze weten hoe lang dat duurt. Gebruik hiervoor een visuele kookwekker of timer op een telefoon. Begin met 5 minuten en bouw als dat 3 dagen achter elkaar lukt de tijd met 5 minuten per 3 dagen op richting de 20 minuten. Sommige kinderen spelen beter als het niet te stil is, probeer eens rustige achtergrond muziek aan te zetten zodat ze minder afgeleid raken door andere geluiden in huis. Het spelen van spelletjes die speciaal bedoeld zijn om zelfstandig te spelen kan ook een fijne manier zijn om dit te oefenen. Begin dan ook samen. Laat je kind ontdekken hoe het werkt, doe er 1 samen, dan laat je kind het aan jou zien en vervolgens ga je ook even wat verder weg zitten terwijl je kind er nog 1 maakt en vertel dat je komt kijken als hij er 1 af heeft en doe dit dan ook echt.

Wil je hulp en een persoonlijke aanpak bij de slaapproblemen van je baby, peuter, kind of tiener? Lees dan hier verder of meld je kind hier aan.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

10 spelideeën met het Playzone Fit Wack-A-Tag Reactiespel

Ken je  dat? Dat je ergens online of in een winkel nieuw speelgoed ziet en direct nieuwsgierig wordt? En dat er bij het lezen van de omschrijving er meteen allerlei grappige en zinvolle spelideeën in je brein ontstaan? Dat heb ik dus en voor wie dat niet heeft … volg gewoon mijn blog en social media zodat je vanzelf geïnspireerd raakt en kunt beslissen of iets bij je thuis of je praktijk past.

Bij het Playzone Fit Wack-A-Tag Reactiespel had ik het dus meteen! Het ziet er aantrekkelijk uit voor kinderen door de grappige gele dierenkoppen en de 3 vrolijke en herkenbare kleuren. Er zitten geen batterijen in (wat ik een erg groot pluspunt vind want ze kunnen dus ook niet leeg raken) maar door de kop in te drukken komt hij na verloop van tijd weer omhoog. Je weet alleen niet wanneer en als je ze alle drie ingedrukt hebt dus ook niet in welke volgorde. Dat maakt het spel spannend en grappig en geschikt voor gebruik thuis maar ook in een praktijk voor kinderoefentherapie/kinderfysiotherapie/kinderergotherapie en op school, de kinderopvang, gastouder of BSO. Ik bedacht 10 verschillende manieren om er mee te spelen (en te leren) gericht op snelheid, reactievermogen, coördinatie, spierkracht, geheugen, balans en links/rechtssamenwerking.

Zet de 3 dierenkoppen aan de ene kant van de kamer en teken een streep met stoepkrijt of plak washitape aan de andere kant van de kamer. Laat je kind wachten achter de streep en druk zelf alle 3 de koppen in. Zodra de eerste omhoog popt mag je kind gaan rennen om de kop weer in te drukken. Lukt dit goed? Varieer dan met hinkelen, huppelen, springen of kruipen. Stimuleer zo ongemerkt precies de vaardigheid die het kind nog lastig vindt.

Speel je met meerdere kinderen? Laat iedereen zich richten op 1 kleur en ga pas van start als jouw kleur omhoog komt. Of doe juist een wedstrijd wie het eerst op de juiste kop drukt.

Het spel is ook goed te gebruiken als geheugenspel. Zet de 3 koppen dan voor je op tafel. Druk ze alle drie in, wacht tot ze allemaal omhoog zijn gekomen, onthoud de volgorde en druk ze in dezelfde volgorde weer in.

Als variatie op het geheugenspel kun je ook iemand anders de kleuren laten noemen die je in dezelfde volgorde moet indrukken. Maak het moeilijker door meerdere keren dezelfde kleuren te gebruiken waardoor je waarschijnlijk moet wachten met indrukken en je impulsen om meteen te drukken leert beheersen. Bijvoorbeeld; rood, blauw, rood, groen.

Planken saai? Niet met dit spel! Ga in de plankhouding staan tegenover je medespeler, zet de 3 koppen in het midden en daag elkaar uit door steeds zo snel mogelijk op de koppen te drukken terwijl je blijft planken.

Stimuleer het kruisen van de middellijn (dat wil zeggen dat je je hand niet alleen aan de kant van zijn eigen lichaamshelft kan gebruiken maar ook aan de tegenovergestelde kant). Ga in kleermakerszit op de grond zitten met de 3 koppen voor je in deze volgorde; blauw, groen rood. Je linkerhand mag alleen op rood drukken, je rechterhand alleen op blauw, groen mag met beide handen worden ingedrukt.

Zet de 3 koppen verspreid over de kamer neer. Leg in het midden van de kamer een badmat of klein vloerkleed. Laat 1 speler op de mat staan en 1 of meerdere andere spelers verspreid door de kamer. Zodra er 1 dierenkop omhoog komt mag de speler van de mat af om deze weer in te drukken. Maar pas op: de andere spelers kunnen je onderweg aantikken en dan wissel je van rol.

Wil je het evenwicht oefenen? Ga met 1 voet op een laag krukje, Wobbel of Bosubal staan en zet de 3 dierenkoppen voor je neer. Druk de omhoogkomende koppen in met je voet terwijl je op je andere been probeert te blijven staan.

Leer samenwerken door samen met iemand te spelen. Verspreid de dierenkoppen door de kamer, houd elkaars hand vast en probeer samen zo snel mogelijk op de juiste dierenkop te drukken.

Het Playzone Fit Wack-A-Tag Reactiespel is exclusief te koop bij Trendy speelgoed waar ze nog veel meer origineel en leerzaam speelgoed verkopen.

N.B. Deze blogpost bevat gesponsord speelgoed/oefenmateriaal maar is volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme en bevindingen en bedoeld ter inspiratie. Mocht jij of je bedrijf ook interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

10 vakantie tips voor (hoog)gevoelige kinderen

Het is vakantie-tijd! Voor veel ouders en kinderen de fijnste tijd van het jaar. Lekker uitslapen, niet haasten in de ochtend voor school of in de middag naar het sporten maar leuke uitstapjes maken of misschien wel op vakantie. Voor sommige (hoog)gevoelige kinderen kan vakantie ook spanning opleveren. Omdat het ritme en de structuur anders is dan normaal. Of omdat ze allemaal nieuwe dingen gaan zien en doen. Speciaal voor ouders van deze kinderen een blog met 10 vakantietips.

Overweeg het gebruik van een aftelkalender zodat het inzichtelijk is voor je kind hoe lang het nog duurt voor je weg gaat. Maak evt. een globale planning voor een dag of week met picto’s of tekeningen of gebruik een planbord met daarop de volgorde (tijden hoeft niet) van bijv. slapen, eten, spelen, eten, zwemmen, spelen, eten, wandelen, slapen. Zo kan je kind steeds even kijken wat er komt en dat geeft rust.

Neem voor onderweg verschillende soorten speelgoed mee: bijvoorbeeld een Magnetibook, luisterboeken, een speciale zelfgemaakte Lego doos, friemeldingen of tekenspullen. Zo heeft je kind afleiding en lijkt de tijd sneller te gaan. Bij mijn eigen kinderen was dit herbruikbare Autobingo spel dat ze ooit van hun opa en oma kregen altijd een enorm succes!.

Plan tijdens een uitstapje ook een rustmoment in, neem picknick spullen en wat klein speelgoed als Uno, Wikki Stix of een mini Smartgame mee om je kind de gelegenheid te geven echt even rust te nemen. Juist gevoelige kinderen die ALLES leuk en interessant vinden gaan vaak maar door en door en nemen veel in zich op waardoor het einde van de dag minder gezellig kan verlopen. Dit kun je soms voorkomen door echt even rust te nemen overdag. En bij thuiskomst niet meteen te haasten en je kind zo snel mogelijk naar bed te brengen maar nog even wat rustigs samen te doen.

Bereid je kind goed voor. Bekijk alvast de website of een folder van de camping of het park/hotel, pretpark/dierentuin waar je naar toe gaat. Laat je kind zelf benoemen wat er allemaal te zien en te doen is. Bekijk evt. een plattegrond en laat je kind een ‘wensenlijstje’ maken.

Laat je kind zelf meehelpen met het inpakken. Laat je kind zelf kiezen welke pyjama, zwemkleding/handdoek, speelgoed, boeken etc. het mee wil nemen. Laat je kind ook zelf deze spullen en de toilettas, knuffels, hoofdkussen etc. in een koffer of reistas doen. Zo wordt het beter door je kind geregistreerd dat het ook echt mee gaat en dat geeft een gevoel van controle en vermindert spanning.

Ga je voor het eerst kamperen? Leg dan een paar dag van te voren het luchtbed of de matras al op de slaapkamer van je kind en laat je kind er overdag mee spelen. Bijvoorbeeld door knuffels of beren er in te laten slapen of door er over heen te lopen als evenwichtsoefening. Zo went je kind aan het gevoel van het luchtbed, dat het een beetje wiebelt, dat het anders ruikt, dat het een beetje geluid kan maken etc.

Probeer je kind zoveel mogelijk op de normale tijd te laten slapen. Hooggevoelige kinderen hebben hun slaap vaak hard nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. Het kan vaak een paar dagen duren voor je kind gewend is aan de nieuwe slaapomgeving. Stel je kind gerust door te vertellen dat je vlakbij bent, ga er evt. even bij liggen en laat je kind benoemen wat er wel hetzelfde is als thuis (eigen kussen, knuffel, verhaaltje voorlezen etc.). Een massage kan ook erg helpend zijn om de aandacht naar het ontspannen te laten gaan. Voor inspiratie kijk hier.

Is de slaapkamer van je kind thuis erg donker en op vakantie vermoedelijk niet? Dan kan het lastiger zijn om in slaap te komen. Neem een rol Komo vuilniszakken en schilderstape mee om de ramen te verduisteren (let op niet overdag er op laten zitten, dat kan zorgen voor een barst in het raam door de warmte hebben wij ooit eens gemerkt in een vakantiehuisje) of gebruik een speciaal zacht slaapmasker.

Plan na een reisdag of een drukke dag met uitstapjes een rustdag in om alle (ook leuke!!) indrukken goed te kunnen verwerken. Neem hiervoor bijvoorbeeld knutsel/tekenspullen, bewegingsspellen als Ogo sport, kleine autootjes en de zowel voor binnen als buiten geschikte Waytoplay wegen, klei en een luisterboek mee. Ook het samen invullen van een speciaal kinder vakantie dagboek kan hierbij zinvol zijn en tevens een mooie herinnering.

Is je kind overspoeld of overprikkeld van alle indrukken? Laat je kind schommelen! Door de langzame, lineaire en ritmische bewegingen kalmeert het zenuwstelsel. Geen schommel in de buurt? Bij een ouder op schoot zitten en van-voor-naar-naar-achter-wiegen kan ook. Springen op een trampoline of skippybal kan ook erg fijn zijn. Of een hele stevige ‘beren-knuffel’. Laat je kind hierbij zelf aangeven hoe stevig het geknuffeld wil worden door eerst jou heel stevig te knuffelen en knuffel dan net zo stevig terug.

Weer naar huis? Voor sommige kinderen is dat ook weer schakelen omdat het zo leuk was op vakantie. Ze kunnen daardoor boos of verdrietig worden. Benoem en erken hun gevoelens en bedenk samen manieren om de herinneringen te bewaren. Bijvoorbeeld door er een foto boekje van te maken, mooie stenen of schelpen te verzamelen voor thuis of over de vakantie te tekenen.

Wil je je nog meer voorbereiden? Lees dan samen; Kabouter Langmuts en de vakantie of lees zelf dit boekje: De gids over vakantie met hooggevoelige kids met nog veel meer tips.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

5 slaaptips voor prikkelgevoelige baby’s

Helaas kan je baby dit blog zelf nog niet lezen 😉 anders zou het wel erg makkelijk zijn hè? Lezen is 1 van de dingen die je baby in de toekomst mag gaan leren. Net als bijvoorbeeld leren bewegen, eten én slapen. In dit blog staan 5 tips voor jullie als ouders om je prikkelgevoelige baby te helpen bij het leren slapen.

Gevoelige baby’s kunnen snel overprikkeld raken door teveel speelgoed. Plaats maximaal 4 stuks speelgoed tegelijk in de box. Vermijd speelgoed met drukke en harde geluiden en laat je baby de wereld ontdekken met al zijn zintuigen door te kijken, voelen en horen. Bijvoorbeeld met deze kubus of mijn favoriete babybal. Als je merkt dat je baby zijn hoofd weg begint te draaien of ligt te staren is het een slaperigheidssignaal en tijd om weer naar bed te gaan.

Zazu - Coco de Koala  - Hartslagknuffel - Muziek knuffel met huilsensor - Deze leuke muziek & hartslagknuffel is heerlijk zacht en door de uitneembare geluidsmodule ook wasbaar! - Genomineerd voor Baby Product van het Jaar

Sommige baby’s houden van een zacht achtergrond geluid. Dit kan ervoor zorgen dat ze minder schrikken van andere geluiden die er te horen zijn. Bijvoorbeeld zachte klassieke muziek, white noise of baarmoedergeluiden. Een speciale zachte knuffel in bed met 6 verschillende geluidjes kan helpend zijn. Je kunt o.a. kiezen uit een vertrouwd hartslag geluid maar bijv. ook een waterval of andere natuurgeluiden. Als je baby wakker wordt en begint te huilen dan zal de knuffel automatisch het laatste geluid weer gaan afspelen waardoor je misschien niet direct hoeft op te staan. Heeft jouw baby meer behoefte aan ritmische trillingen van het matras? Lees dan dit blog eens.

Slaapt jouw baby onrustig en wil of kun je hem niet (meer) inbakeren? Dan kan een Nunki lakentje en/of het Bundi slaapzakje hierbij helpend zijn. Veel onrustige baby’s hebben behoefte aan extra druk op het lichaam om zich veilig te voelen. Je baby strak instoppen zorgt direct voorgeborgenheid en begrenzing. Het Nunki lakentje doe je met klittenband om het matras heen. Om je baby in te stoppen hoef je het lakentje alleen nog maar op spanning te zetten en dicht te ritsen. Dit is simpel én veilig, want je baby kan niet meer verstrengeld raken in de lakens. Het lijkt op een soort slaaptunnel maar waar slaaptunnels niet geschikt zijn voor kinderen onder de 2 jaar omdat het van ander materiaal gemaakt is en minder bewegingsvrijheid biedt voor je baby is het Nunki lakentje wel veilig! Gemaakt van het allerdunste katoen en met diepe druk op het bovenlichaam en genoeg ruimte voor beweging in het onderlichaam. Je baby voelt zich geborgen maar ligt niet gefixeerd. Het Bundi slaapzakje kan voor jonge baby’s samen met het Nunki lakentje zelfs een mild en eenvoudig alternatief zijn voor het inbakeren. Met het speciale Bundi slaapzakje rits je de mouwtjes vast aan het lijf, waardoor je baby minder met zijn armpjes kan zwaaien en zichzelf zo wakker maakt of houdt. Zo kan je baby zich makkelijker overgeven aan de slaap. Om het gewenste effect te krijgen is het heel belangrijk dat je het bedje kort en strak opmaakt. Voor een instructiefilmpje over het gebruik van het lakentje klik hier.

Heeft jouw baby nabijheid nodig om in slaap te vallen? Bied die nabijheid dan! Er is geen wet die zegt dat je een baby alleen moet laten slapen. Doe wat goed voelt, wat werkt en wat bij jullie past. Veel gevoelige baby’s zijn aan het einde van de dag vermoeid maar ook overprikkeld. Dat is geen fijne combinatie om in slaap te kunnen vallen. Slaapt jouw baby gemakkelijker in een draagdoek dicht tegen je aan met zijn hoofd op jouw borst of in een rijdende kinderwagen? Probeer je dag dan zo in te delen dat dit mogelijk is. Slaapt jouw baby ’s nachts fijner dichtbij jullie? Geen enkel probleem maar zorg dan goed voor de veiligheid (lees hier meer over veilig slapen) en gebruik bijv. een co-sleeper.

Clp Sanka Schommelstoel - Stof - Donkergrijs

Ritmische bewegingen kalmeren het zenuwstelsel van een gevoelige baby. Daarom werkt wiegen vaak erg goed om je baby te troosten en laten ontspannen. Houd je baby bij het wiegen in een gebogen en geborgen houding, liefst op zijn zij en leg je baby in bed voor hij in slaapt valt. Dan kun je nog wel even doorgaan met ritmische bewegingen en contact door zijn billen wat te schudden of zachtjes omhoog te duwen. Geef je baby daarna de kans om zelf in slaap te leren vallen. Als je een in slaap gewiegde baby weg legt is de kans heel groot dat hij meteen weer wakker wordt als hij zijn matras voelt. Het matras beweegt namelijk niet en ruikt en voelt niet hetzelfde als zijn ouders. Een schommelstoel op de babykamer of je eigen slaapkamer kan erg prettig zijn omdat je dan ook zelf een fijne (en ergonomische) houding hebt tijdens het wiegen/schommelen.

Wil je hulp en een persoonlijke aanpak bij de slaapproblemen van je baby, peuter, kind of tiener? Lees dan hier verder of meld je kind hier aan.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

10 oefentips met de Ortho Puzzle matten

Zelfs na 20 jaar (of misschien wel juist na 20 jaar 😉) blijf ik gek op nieuw speelgoed en interessante materialen om het werken in de praktijk afwisselend en zinvol te houden. Ik zag laatst deze matten voorbij komen op Instagram en was meteen nieuwsgierig. Puzzelmatten zijn op zich niet nieuw natuurlijk (ik heb van die zachte foam matten gehad in de praktijk) maar deze zagen er heel bijzonder uit en ik raakte meteen geïnspireerd. Dus heb ik een set Ortho Puzzle matten besteld om uit te proberen en nieuwe oefenideeën te ontwikkelen. Lees snel verder!

De matten zijn 26×26 cm groot en gemaakt van flexibel en gemakkelijk schoon te maken hypoallergeen materiaal. Dat vind ik erg belangrijk omdat ze voornamelijk met blote voeten gebruikt gaan worden. Je kunt de matten gemakkelijk aan elkaar puzzelen wat ook de kinderen in de praktijk een leuk klusje vinden én goed is voor de samenwerking van de handen. Ik gebruikte de matten zowel in een lange rij achter elkaar als 2 aan 2. Doordat ze flexibel zijn kunnen ze ook over een ongelijke ondergrond heen gelegd worden én zelfs over de Wobbel!

Door kinderen over de matten te laten lopen worden ze bewust van hun voetspieren en trainen ze spelenderwijs hun spierkracht en coördinatie. In een set zitten 8 matten met 4 verschillende structuren waardoor je kunt afwisselen. Sommige matten zijn heel zacht en extra flexibel en andere matten zijn wat steviger en stugger. Er zijn matten met stekels, kiezelstenen, golven en zelfs dennenappels. Er zijn 6 verschillende sets te koop maar je kunt ook losse matten kopen en zo je eigen blote voeten pad samenstellen.

Naast het variëren met richtingen (vooruit/achteruit/opzij) en manieren van lopen over de matten (op de tenen, op de hielen) om zo spelenderwijs te oefenen voor bijvoorbeeld de noodzakelijke kikkervoeten voor de zwemles kun je er nog veel meer mee doen!

Met 2 voeten springen van mat naar mat of op 1 been er over heen hinkelen (sommige matten zijn wel prikkelig houd hier rekening mee).

Rustig er over heen lopen en op elke mat zo lang mogelijk proberen op 1 been te blijven staan. Vraag het kind welke mat het beste gaat en welke is lastig en waarom?

Het kind er over heen laten lopen en tegelijk de kleuren laten benoemen. Daarna herhalen met de ogen dicht. Hoeveel kleuren weet het kind nog?

Voor kinderen die onderprikkeld zijn en vaak ‘vol gas’ leven is het oefenen met de matten een aantrekkelijke manier om te oefenen met bewustwording. Door het kind er geblinddoekt over heen te laten lopen en bewust elke mat te voelen en te benoemen. Hard/zacht, stekelig/glad etc. maar natuurlijk ook of het prettig voelt of niet en waarom. Je krijgt gegarandeerd de grappigste omschrijvingen te horen!

Voor kinderen die snel overprikkeld zijn kan het spelen met de matten een manier zijn om stapsgewijs te wennen aan meer sensorische input. Bouw het rustig op, misschien eerst met dunne gymschoenen of dikke sokken aan er over heen lopen en later met dunne sokken of blote voeten. Zo heb ik een kind in de praktijk de matten op haar eigen volgorde laten leggen van fijn naar minder fijn. Door een kind controle te geven worden prikkels voorspelbaar en komen ze minder heftig binnen.

Tegenover een kind gaan staan en een bal overgooien terwijl het kind op de eerste mat staat. Na elke keer dat het kind de bal goed heeft gevangen mag het een mat naar achteren gaan staan. Bij een foutje mag het kind weer een mat naar voren gaan staan. Zo oefent een kind niet alleen de balvaardigheid op een leuke manier maar ook de concentratie. En ik heb gemerkt dat bij een aantal kinderen de concentratie verbeterd als ze op zo’n mat staan omdat ze extra zintuigelijke prikkels krijgen.

Een stap zetten en de bal stuiteren aan de kant van de achterste voet. Zo oefent een kind o.a. het kruisen van de middellijn en het draaien van het bovenlichaam.

Heb je 2 sets? Leg de matten dan in een vierkant en gebruik het als doolhof. Laat het kind voor het vierkant staan om te beginnen. Benoem vervolgens welke richting een kind op mag stappen of springen en stimuleer zo de ruimtelijke oriëntatie.

Let op: wil jij ook op de praktijk of thuis met je kind(eren) aan de slag met deze inspirerende en stimulerende matten? Met de kortingscode: Cesar krijg je 10% korting op een set op deze website: Ortho Puzzle Store!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

10 boekentips om je kind te helpen bij het inslapen

Sommige kinderen die moeite hebben met inslapen vinden de overgang van de dag naar de nacht erg lastig. Hun hoofd is nog vol en ze staan nog ‘aan.’ Samen tot rust komen voor het slapengaan kan helpen om alle prikkels van een drukke dag te verwerken en zorgen voor makkelijker inslapen. Voorkom strijd bij het inslapen en maak er een gezellig moment samen van! Ik heb 6 boeken voor je verzameld die je hierbij kunt gebruiken.

Peuters

Nog even achter mijn oortjes kriebelen is een lief boekje waarbij je peuter allemaal opdrachtjes krijgt waardoor hij weet waar hij aan toe is en ongemerkt zich klaar maakt voor de nacht. Peuters zijn dol op herhaling en zullen al snel kunnen voorspellen wat er moet gebeuren waardoor ze betrokken zijn en er minder strijd is.

Wolfje wil niet gaan slapen is een vrolijk boek waarbij je kind mag helpen om de ondeugende Wolfje in bed te krijgen.

Dit grappige en herkenbare boek Slaap maar fijn bouwterrein vol voertuigen op een bouwterrein helpt je kind om de dag los te laten. 1 voor 1 stoppen de voertuigen met werken om lekker te gaan slapen. De afbeeldingen zijn groot en kleurrijk en de tekst is op rijm waardoor je kind deze snel zal onthouden.

In Weltrusten allemaal gaat de zon onder en worden alle dieren slaperig behalve de kleine beer. Prachtige illustraties en eenvoudige tekst bieden ruimte voor veel eigen inbreng en variatie.

Het boek De kleine kikker geeft ouders en kind(eren) een fijn moment samen om de dag af te sluiten met rustgevende activiteiten.

Kleuters

In het prentenboek Sam en Snibbel staan handige trucs om te ontspannen en rust te krijgen. Met mooie tekeningen en in begrijpelijke taal leer je je kind op een fijne manier de dag afsluiten en ontspannen.

Ook leuk: Het grote slaap-boek met grappige weetjes en verhalen over dieren en slapen én een kind dat niet wil stoppen met spelen om te gaan slapen.

Met dit mooie en vrolijke Kleutersmoeltjesschrift kunnen kleuters kwijt hoe hun dag is geweest en welke emoties zij hebben gevoeld. Dit biedt laagdrempelig ruimte voor een gesprek om het hoofd leeg te maken en gedachten los te laten. Daarnaast is er veel ruimte om creatief bezig te zijn op de pagina’s die het kind samen met jou als ouder kan invullen.

Ik kan niet slapen is een boekje over Viktor de eenhoorn die moeite heeft met inslapen. Een herkenbaar verhaal mét fijne ontspanningsoefening.

Schoolkinderen

Met Slaapkoppie maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met meditatie. Of als je dat te zweverig vindt klinken… Je leest een verhaal voor waar je kind zich kan inleven waardoor zijn gedachten bij het verhaal blijven i.p.v. hoeveel nachtjes is het nog tot mijn verjaardag of een andere brandende vraag. Tip; neem een ingesproken verhaal op zodat als je er niet bent je kind toch naar jouw stem kan luisteren. Of gebruik de speciale bijbehorende app waarbij je een verhaal kunt afspelen op een telefoon of tablet.

Slaapklets! is een speciaal dagboek voor het slapengaan. Via vragen en kleine opdrachtjes kun je samen met je kind de dag doornemen. De vragen als; “Hoeveel sterren geef jij vandaag?” helpen je kind bij het afsluiten van de dag en makkelijker te ontspannen. Een bijzonder en waardevol moment om elke dag terug te laten komen en zo echte aandacht voor elkaar te hebben!

Stilzitten als een kikker is een fijn boek met verhalen voor kinderen om te leren ontspannen en hun piekergedachten te leren beheersen.

Veel succes!  
Wil je tips om je kind overdag te helpen als het overprikkeld is? Lees dan hier verder.
Mocht je meer informatie willen over kinderen met slaapproblemen klik hier. 
Voor persoonlijk advies voor de slaapproblemen van jouw kind -> meld je kind hier aan.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet. 

10 spel ideeën met de Pikler driehoek

Een Pikler driehoek? Wat is dat en wat kun je er mee? Een Pikler driehoek is een stabiel klimobject dat je op heel veel verschillende manieren kunt gebruiken voor kinderen vanaf 4 maanden tot een jaar of 6. Ik heb op de praktijk de super fijne en inklapbare versie waardoor deze plat achter een kast kan staan en geen ruimte in beslag neemt als ik hem niet gebruik. Waarom heet de Pikler driehoek eigenlijk zo? Emmi Pikler was een Hongaarse kinderarts en pedagoge die in 1930/1940 een nieuwe theorie ontwikkelde over de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze baseerde zich hiervoor op de natuurlijk behoeft van kinderen om zich vrij te kunnen bewegen en ontwikkelen op een eigen tempo.

Een Pikler driehoek is zogenaamd ‘open end’ speelgoed. Het staat niet echt duidelijk vast wat je er mee kunt doen en dit nodigt kinderen uit om alle mogelijkheden er van te ontdekken én te gebruiken. Zo oefent je kind bijvoorbeeld met zelfstandig spelen en stimuleert de driehoek kinderen om op een uitdagende manier hun motoriek te ontwikkelen. De driehoek is uit te breiden met o.a. een glijplank die je op verschillende hoogtes kunt plaatsen en biedt zo nog meer klim-, glij-, rol- en vooral speelplezier. Ik gebruik de driehoek in de praktijk op verschillende manieren bij kinderen om hun motorische ontwikkeling ter ondersteunen. Soms leen ik hem ook uit om kinderen net dat extra zetje te geven om zich te gaan optrekken en gaan staan. Ja, het is een pittige aanschaf zo’n Pikler driehoek maar een zeer waardevol kado waar je kind jarenlang plezier aan beleeft en die echt iets bijdraagt aan de ontwikkeling. Tip; laat visite i.p.v. nog meer klein speelgoed of kleren een bijdrage doen voor de driehoek. Vandaag deel ik graag 10 spel ideeën ter inspiratie. Voor alle ideeën geldt, houd toezicht op het spelen en blijf in de buurt.

Baby

Gebruik de driehoek als alternatieve en stijlvolle babygym. Hang de favoriet speeltjes van je baby er aan en wissel deze regelmatig af waardoor het interessant blijft voor je baby om naar te kijken. Laat je baby in verschillende houdingen spelen; op de rug, op de buik en op de zij. Dit helpt bij het verminderen en voorkomen van een voorkeurshouding én stimuleert de motorische ontwikkeling.

Hang een paar sjaaltjes of doekjes over de spijlen en laat je baby naar de doekjes kijken en proberen ze te grijpen met de handen of er tegen aan te trappelen met de voeten.

Gebruik de driehoek voor de eerste optrekpogingen van je baby. De driehoek is heel stabiel en door de spijlen heeft je kind op een fijne en veilige manier veel grip. Zo kan het gemakkelijk oefenen met het zitten op de knieën  en zich optrekken. Daag je baby uit door als hij zichzelf goed vast kan houden zelf aan de andere kant te gaan zitten en kiekeboe te spelen.

Dreumes

Hang een deken over de driehoek en laat je dreumes er onderdoor kruipen. Stimuleer het kruipen door een bal net buiten bereik neer te leggen.

Als je dreumes goed kan kruipen is het tijd om te leren staan. Door zich aan de driehoek vast te houden kan hij goed oefenen met optrekken en gaan staan vanuit de kniestand. Daag je baby uit door een bal op een spijl te leggen die net buiten bereik ligt. Deze speciale babybal maakt een zacht rammelend geluid en is heel gemakkelijk vast te pakken door de vele openingen.

Kan je baby zelfstandig gaan zitten? Ga dan elk aan 1 open kant de driehoek zitten en rol een zachte bal naar elkaar onder de driehoek door.

Peuter en kleuter

Hang een deken over de driehoek en speel verstoppertje of geef je kind een heerlijk rustmoment op een afgeschermd plekje met bijvoorbeeld een luisterboek.

Peuters en kleuters zijn gek op klimmen en met de driehoek kunnen ze eindeloos oefenen met omhoog, omlaag en die uitdagende manoeuvre boven op het klimrek om weer naar beneden te klimmen. En wie weet klimmen ze dan wel niet meer op je mooie bank 😉.

Met de speciale glijbaanplank kan je kind na het klimmen zalig naar beneden roetsjen maar ook deze houten ballen en zelfs auto’s gaan graag van de glijbaan af.

Gebruik de driehoek in een parcours met kussens, een Wobbel en andere krukjes en objecten om spelenderwijs het evenwicht te oefenen.

Er zijn verschillende Pikler driehoeken te koop. Kijk vooral wat goed bij je past. Wil je een driehoek die je in hoogte kunt verstellen dan is deze handig. Wil je een klimrek compleet met glijbaan dan is deze wellicht een goede optie.
Bij de driehoek van Triclimb zijn veel extra’s te koop (zoals de knikkerbaan-houtjes op de laatste foto) waardoor je je kind steeds weer kunt uitdagen.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

20 boekentips over prikkelverwerking en hooggevoeligheid

Vermoed je dat jouw kind overprikkeld/onderprikkeld of hooggevoelig is? Wil je graag meer lezen over prikkelverwerking en gedrag? Wil je weten hoe je je kind kunt helpen om beter met prikkels en gevoelens om te gaan? Natuurlijk kun je daarvoor je kind aanmelden voor begeleiding in mijn praktijk en kijken we samen of ik iets voor jullie kan betekenen. Als dat niet aan de orde is of je wil je (nog) meer weten als achtergrondinformatie dan zijn er gelukkig steeds meer goede boeken met informatie én tips te leen of te koop. Zelf ben ik gek op lezen en regelmatig krijg ik dan ook de vraag van ouders of ik boekentips voor ze heb. En die heb ik uiteraard. Maar vanaf nu dus allemaal keurig verzameld in 1 blog. Veel leesplezier!

Als eerste mijn meest gegeven tip. Deze dunne maar overzichtelijke boekjes lezen makkelijk weg en er staan veel praktische tips in. Vaak hoor ik dat vaders dit fijne boekjes vinden omdat er korte (en bruikbare) tips en adviezen in staan.

Hooggevoeligheid
Prikkelverwerking
Concentratie
Emoties
Drukke kids

Boeken met tips en achtergrondinformatie over hooggevoeligheid en kinderen die snel van slag kunnen zijn door gevoelens maar de laatste 2 boeken zijn ook heel geschikt voor kindere die gevoeligheid combineren met druk en emotioneel intens gedrag.

Mijn kind is hoog sensitief
Hoogsensitieve kinderen
Hoogsensitief opvoeden
Wegwijs in hooggevoeligheid
Het hoogstimulatieve kind
Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Boeken over het verklaren en veranderen van gedrag met sensorische informatieverwerking en de invloed van zintuiglijke prikkelverwerking op opgroeien. Het laatste boek is meer een algemeen maar zeer goed boek over hoe het emotionele deel van het brein van je kind werkt en hoe je daarbij kunt aansluiten.

Wiebelen en friemelen thuis
Zie wat je kind beweegt
Help, zintuiglijke prikkels
Leven met sensaties
Het hele brein, het hele kind

Over omgaan met sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen en volop tips over spelen met kinderen met een sensorisch informatieverwerkingsprobleem.

Uit de pas
Met plezier uit de pas

Veel kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben moeite met dagelijkse vaardigheden als aankleden, hun tas inpakken of opruimen. Deze boek geven je inzicht en tips over hoe je kinderen kunt helpen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken.

Slim maar
Ik snap het wel maar niet zo snel
Vergeten, kwijt en afgeleid
Overprikkeld

Zoek je een boek dat je meer geschikt is om met of voor je hoog gevoelige kind te lezen kijk dan op deze blog.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.

Plankpad

In mijn praktijk gebruik ik dagelijks wiebelplanken, Wobbels en wiebelkussens om kinderen te stimuleren hun evenwicht te leren bewaren. Maar daar is sinds kort nog een nieuwe variant bijgekomen. Een supermoderne hightech wiebelplank met 2 speciale apps; de Plankpad. Dat betekent gamen tijdens het trainen van je evenwicht en uitdaging én afleiding tijdens het trainen van de buikspieren bij het planken.

Dus mocht je je afvragen. Hoe krijg ik mijn bank-yoga-puber in beweging? Met een Plankpad! Maar natuurlijk te gebruiken voor iedereen vanaf een jaar of 5. En niet alleen voor het verbeteren van het evenwicht of de spierkracht van de been- of de buikspieren. Ook een goede oefening voor de concentratie en het uithoudingsvermogen. En zelfs voor het ’tegen-je -verlies–leren-kunnen’ 😉.

Er zitten verschillende spelletjes bij voor jonge kinderen; snoepen happen als snoepjesmonster, bommen ontwijken met je piratenschip, snowboarden tussen de rotsen door of met je raket door de ruimte vliegen. Elk spel kun je instellen op 3 verschillende niveaus waardoor je gemotiveerd blijft en je steeds verder kan ontwikkelen. Meer plezier voor de tv: verbind je mobiele telefoon of tablet met een smart-tv en speel alle games op het grote scherm. Er zijn 2 apps, voor tieners/volwassenen en voor kinderen. Hier vind je de apps: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plankpad.plankpad&hl=nl&gl=US

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plankpad.kids.play&hl=nl&gl=US

https://apps.apple.com/us/app/plankpad/id1425465759

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plankpad.kids.play&hl=en_NZ

Ook voor tieners/volwassenen zijn er uitdagend spellen waardoor je dagelijks plank-challenge een eitje wordt! Er staan veel voorbeelden in een goede opbouw op de meegeleverde poster mét aantal seconden om dagelijks je work-out stapsgewijs op te bouwen. Op de foto’s wat inspiratie met de PlankpadPro.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit artikel mag, kopiëren/knippen/plakken zonder mijn uitdrukkelijke toestemming niet.