5 tips om je kind te leren aan tafel te blijven zitten tijdens het eten

Heb jij ook zo’n wiebelkont in huis die het moeilijk vindt om te blijven zitten tijdens het eten? Wij maakten vroeger wel eens de grap dat we de teksten; zit stil, eet door, blijf daar maar af, ga maar weer verder, kom terug aan tafel, nog een hap etc. best in konden spreken en dan het liefst met 1 druk op de knop zouden willen horen ;-). Maar dat hoeft nu dus niet meer! Lees hier wat je kunt doen om je kind dit te leren zonder het continu te hoeven zeggen. 

Veel kinderen vinden het erg lastig om stil te zitten aan tafel, zeker als de maaltijd wat langer duurt. En als ze daarvoor ook al stil gezeten hebben en/of naar een schermpje hebben gekeken is het nog moeilijker. Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen zijn vaker onder- of overprikkeld dan andere kinderen. Hierdoor kost het stilzitten hen ook meer moeite. . Sensorische informatieverwerkingsproblemen wil zeggen dat je kind moeite heeft met het verwerken van zintuiglijke prikkels.

Onderprikkelde actieve kinderen zijn vaak enthousiast over alles wat ze zien en horen en daardoor niet met hun volle aandacht bij het eten. Onderprikkelde passieve kinderen zijn een ster in dagdromen en eten daardoor vaak langzaam. Overprikkelde actieve kinderen houden meestal van voorspelbaarheid, kunnen kieskeurige eters zijn en gaan wiebelen om spanning kwijt te willen raken. Overprikkelde passieve kinderen zijn vaak gevoelig voor (etens)geuren en kunnen daardoor afgeleid raken of wegdromen. Maar deze 5 tips zijn bruikbaar voor alle kinderen!

  • Laat je kind eerst flink bewegen voor het aan tafel gaat. Bijvoorbeeld 100 keer trampoline springen, 2 rondjes om het huis rennen, de trap een paar keer op en neer lopen of 30 Jumping Jacks (spreid-sluitsprongen) maken.
  • Zorg voor een goede, passende stoel waarbij hij goed bij de tafel kan terwijl zijn rug tegen de leuning leunt en met zijn voeten op een plankje kan steunen (bijv. een Tripp Trapp ) of gebruik een kussen in de rug en een voetenbankje om zijn voeten op te laten steunen. Kinderen die met hun voeten bungelen gaan bewegen omdat ze niet genoeg steun hebben om stil te blijven zitten.
  • Laat je kind halverwege de maaltijd alvast de toetjes o.i.d. halen of de waterglazen bijvullen. Dan heeft hij toch beweging en kan hij daarna weer verder eten.
  • Geef je kind 4 Duplo/Lego blokjes of Squigz als je aan tafel gaat om te eten. Voor elke keer dat hij opstaat/wegloopt mag je kind een blokje ‘betalen’. Als hij er na de maaltijd nog minimaal 1 over heeft dan kun je je kind belonen door samen een spelletje te doen of een extra verhaaltje voor te lezen. Zo kom je tegemoet aan de behoefte van je kind om even te bewegen (zowel bij overprikkeling als bij onderprikkeling), maak je zijn gedrag inzichtelijk en hem zelf verantwoordelijk.
  • Verwacht niet dat je kind een hele avondmaaltijd uitzit. Maximaal 20 minuten is voorlopig genoeg. Daarna kun je afspreken dat ze van tafel mogen of aan tafel een boekje lezen of gaan tekenen. Maak de tijd inzichtelijk met een speciale kinder kookwekker of Timer app op je mobiel of tablet zodat ze zien hoe lang ze de tijd hebben.

Veel kinderen die beter blijven zitten, eten meer, meer gevarieerd en sneller waardoor er meer tijd over blijft voor andere dingen zoals een spelletje of extra verhaal voorlezen na het eten. Maak dit duidelijk aan je kind; zo leert het dat zijn gedrag (positieve!) consequenties heeft.

Heb je een kieskeurige eter en wil je meer tips lees dan hier verder!

Veel succes en alvast eet smakelijk!

P.s. sommige kinderen vertonen bewegingsonrust door een motorische oorzaak (bijv. een evenwichtsprobleem), twijfel je hierover? Dan is het zinvol om eens een afspraak te maken bij een kinderoefentherapeut.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je besluit om een artikel te kopen via de link in mijn blogpost ik daar een heel klein percentage van krijg. Het kost jou verder niets maar helpt mij om deze website te kunnen onderhouden en mijn tips en informatie gratis te kunnen blijven delen.

Mocht jij of je bedrijf interesse hebben in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) dan kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor meer informatie. Delen van dit originele artikel is toegestaan met bronvermelding en link naar dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *